Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Старосамбірській ДПІ

опубліковано 22 листопада 2023 о 16:00

В Старосамбірській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону №3219».

 На запитання платників податків відповідав начальник Старосамбірської ДПІ Віктор Дмитрук.

Чи є обмеження часу в режимі офлайн при роботі з програмним РРО на період відсутності інтернету під час дії воєнного стану?

На період дії воєнного стану було знято обмеження часу роботи в режимі офлайн. Законом 3219-ІХ Про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період воєнного стану з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

 Що робити у разі технічного збою в роботі сервера Державної податкової служби ?

У разі отримання повідомлення про відсутній зв'язок з сервером ДПС, суб’єкт господарювання повинен:

чекати на відновлення зв’язку у разі, якщо програмний РРО може працювати лише в режимі онлайн;

продовжити роботу на ПРРО, якщо такий ПРРО може працювати в режимі офлайн (розділ 5 Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 №317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року №547») та при його реєстрації поставлено відповідну позначку.

Хто з платників єдиного податку (фізичних осіб) при проведенні розрахункових операцій повинен використовувати РРО або ПРРО?

Можливе здійснення господарської діяльності при проведенні розрахункових операцій без застосування касової техніки передбачено ст.9 Закону України №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Отже, з 01 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання, окрім платників єдиного податку І групи повинні в своїй діяльності при проведенні розрахункових операцій використовувати належним чином зареєстровану касову техніку.

Який порядок та термін реєстрації ПРРО?

 Для реєстрації ПРРО складається заява про реєстрацію ПРРО за формою 1-ПРРО. Реєстраційна заява за ф.1-ПРРО  в електронній формі з дотриманням вимог електронного документообігу та використання електронних документів подається за основним місцем обліку до фіскального сервера засобами Електронного кабінету. У реєстраційній заяві зазначається  локальний номер ПРРО. Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка реєстраційної заяви за ф.1-ПРРО, за результатами якої ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Про  результати обробки заяви платнику податку надається або направляється інформація засобами   Електронного     кабінету:
- у день отримання реєстраційної заяви за ф.1-ПРРО.

Що таке «офлайн-режим» в ПРРО?

На період відсутності зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС друк е-чеків проводиться в режимі офлайн. Робота в офлайн-режимі не може тривати більше 36 годин підряд та не більше 168 годин протягом місяця. У такому випадку фіскальні номери е-чеку присвоюють з діапазону фіскальних номерів.