Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мостиська ДПІ: Ви запитували – ми відповідаємо

опубліковано 14 лютого 2024 о 08:05

Днями в Мостиській ДПІ Головному управлінні ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо декларування громадянами доходів. На питання  додзвонювачів відповідав начальник інспекції Василь Дутко.

Під час телефонного спілкування Василь Дутко роз’яснив, що з 1 січня 2024 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. Податкову декларацію про майновий стан і доходи подають фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) та фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, а також громадяни, у яких виникає обов’язок щодо подання податкової декларації, у термін до 1 травня року, наступного за звітним, тобто до 1 травня 2024 року. Також було проінформовано, що резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, а фізичні особи, у яких є право на податкову знижку – до 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року.

Посадовець звернув увагу, що з нового року введена в дію нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи ».

Також, багатьох цікавили питання права на податкову знижку. Начальник інпекції Василь Дутко зауважив, що фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, подають декларацію до 31 грудня 2024 року. Таке право не  продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався  своїм правом у встановлений  строк.

Додзвонювачів було повідомлено, що для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами на вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку. Можна і скористатися мобільним застосунком «Моя податкова».

Зокрема, зазначалося, що платники податків, які бажають здійснювати листування з контролюючими органами в електронній формі, мають можливість подати заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет. Нагадувалося, що у 2024 році коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051.

Платникам податків, які зателефонували на «гарячу лінію», було надано вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства.