Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Городоцька ДПІ: Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб

опубліковано 08 березня 2024 о 10:13

Заступником начальника – начальником відділу з надання адміністративних та інших послуг Городоцької ДПІ Орестом Мельником проведено семінар з платниками податків, під час якого поінформовано, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб було запроваджено змінами до Податкового кодексу (Закон України від 28.12.2014 №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи»), які були розроблені урядом Арсенія Яценюка і затверджені Радою у грудні 2014 року.

Тоді він подавався як один з "податків на розкіш". Таким чином уряд давав місцевим органам влади інструмент для наповнення бюджетів розвитку.          

Оподаткуванню підлягають власники квартир понад 60 кв. метрів та приватних будинків площею понад 120 кв. метрів. 

Від податку на нерухомість звільнені власники квартир чи будинків меншої зазначеної площі, а також  ті громадяни, житло яких було зруйноване або виявилося непридатним для проживання внаслідок воєнних дій чи перебуває зараз на території активних воєнних дій чи тимчасово окупованої території.

Ставка податку встановлюється органами місцевого самоврядування залежно від типу об'єктів і їх розташування. Вона встановлюється у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. І не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати за квадратний метр. Особа має платити податок, якщо має понаднормові метри житла. Наприклад, за квартиру площею 70 квадратів потрібно буде сплатити податок за надлишкові десять метрів. Розрахувати суму податку можна в офіційному калькуляторі обчислення суми податку на нерухоме майно (tax.gov.ua>calculator>realty) – ввести всі потрібні дані, зокрема ставку податку. Система дозволяє додати відразу кілька об'єктів нерухомості та зберегти їх. Якщо у людини є право власності на об'єкт нерухомості, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік.                

Розрахунок податку здійснюється на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.