Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні запитання про податкову знижку – під час «гарячої лінії» в Трускавецькій ДПІ

опубліковано 27 березня 2024 о 13:49

На запитання платників податків про нарахування податкової  знижки у 2024 році під час чергової  ,,гарячої  лінії”відповідала начальник Трускавецької ДПІ  Олександра ЯВОРСЬКА. 

Надаємо відповіді на запитання , які найбільше цікавили дозвонювачів.

- Хто має право отримати податкову знижку на навчання? 

Відповідно до ст.166 п.166.3 Податкового кодексу України (далі: ПКУ) подати декларацію з метою отримання податкової знижки на навчання мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно - технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення. 

Тобто, право на отримання податкової знижки мають платники податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). 

Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.      

- Які документи, необхідно подати щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо коштів, сплачених за навчання?

Відповідно до пункту 166.3 статті 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. Разом з декларацією необхідно надати платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копії договорів в яких обов'язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги,довідку про отримані у звітному році доходи у вигляді заробітної  плати, копію паспорта та копію картки платника податків тадокументи, які підтверджують ступінь споріднення ( у разі компенсації  вартості навчання члена сім’ї першого ступеня спорідненості.

Деклараціюдля отримання податкової знижки за 2023 рік можна подати  до 31 грудня 2024 року.

- Чи має право на нарахування податкової  знижки мати дитини,  яка навчається у закордонному учбовому закладі?

Ні,  не має.

Відповідно до підпункту 166.3.3 пункту 166.3 статті 166 ПКУ платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року,  витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.

- Який строк виплати коштів? 

Згідно з п.179.8. ст.179 ПКУ сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий в будь – якій банківській установі, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. 

- Чи має право фізична особа - підприємець на знижку? 

На податкову знижку має право фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто фізична особа – підприємець не має права на податкову знижку, щодо доходів отриманих від підприємницької діяльності, але якщо фізична особа підприємець, окрім господарської діяльності, ще працює за основним місцем роботи, де отримує заробітну плату, то він вправі скористатися податковою знижкою виключно до доходів, отриманих у вигляді заробітної плати протягом звітного податкового року.