Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Львівській ДПІ

опубліковано 02 квітня 2024 о 15:51

На запитання додзвонювачів відповідав завідувач сектору організації роботи ЦОП Львівської ДПІ Михайло Шайнер. Зокрема, платники запитували:

Які документи подаються для отримання податкової знижки?

Фізична особа, яка звертається за податковою знижкою до податкового органу, окрім податкової декларації про майновий стан і доходу має подати копії документів, які підтверджують витрати, що включають до податкової знижки (платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка зверталася за податковою знижкою), а також копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів і строк оплати за такі товари. При цьому, оригінали вищевказаних документів підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом.

Крім того, абзацом 2 пп.166.2.2 статті 166 Податкового кодексу України передбачено, що відповідні витрати платник може підтвердити електронним розрахунковим документом. При цьому, в податковій декларації він зазначатиме лише реквізити електронного розрахункового документа.

Які витрати можна включити до податкової знижки?

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу. Зокрема, якщо громадяни сплачували протягом року: 

-  за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення; 

-  проценти за іпотечним житловим кредитом; 

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї; 

- на будівництво (придбання) доступного житла; 

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини; 

- переобладнання транспортного засобу; 

- допоміжні репродуктивні технології. 

Під час проведення заходу податківець відповідав на численні запитання платників податків щодо обов’язковості використання РРО/ПРРО всіма фізичними особами-підприємцями на загальній системі оподаткування та платниками єдиного податку ІІ-ІV груп.

Також, Михайло Шайнер поінформував платників податків щодо підстав для подання податкової декларації про майновий стан і доходи, граничних строків сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік. Водночас зазначив, що скористатися правом на податкову знижку та подати декларацію та копії первинних документів, фізичні особи мають право до 31 грудня 2024 року.