Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» - про використання електронних сервісів ДПС

опубліковано 16 квітня 2024 о 08:20

На запитання платників податків та громадян відповідав начальник Мостиської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Василь ДУТКО 

Під час «гарячої лінії» посадовець проінформував платників про діючі електронні сервіси ДПС України, зокрема «Електронний кабінет». Він розповів, що Електронний кабінет є найбільшим популярним, захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом ДПС та максимально спрощує взаємодію платників з представниками податкової служби. За допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» платники мають можливість дистанційної роботи  в режимі онлайн, зокрема подати та переглянути подану звітність, перевірити стан розрахунків з бюджетом, зареєструвати програмний РРО, отримати довідку про доходи та отримати податкове повідомлення-рішення про сплату майнових податків.  

Під час спілкування Василь Дутко роз’яснив, як за допомогою приватної частини Електронного кабінету подати податкову звітність в електронному вигляді, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок, про можливість сплачувати податки та збори через Електронний кабінет.  

Також платники запитували, як можна отримати довідку про одержані доходи через Електронний кабінет. Посадовець  поінформував, що громадяни можуть скористатися Е-сервісом «Електронний кабінет» для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, а також підготувати, заповнити та надіслати в електронному вигляді до контролюючих органів декларацію про майновий стан і доходи. Вхід до Електронного кабінету можна здійснити з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) фізичної особи будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Для отримання відомостей про доходи слід в розділі «ЕК для громадян» Електронного кабінету обрати «Запит про суми виплачених доходів» (форма F1301802), заповнити необхідні поля форми, здійснити перевірку, підписати та направити запит. У рамках Е-сервісу також надано можливість отримати особою інформацію про свої доходи за період, починаючи з І кварталу 1998 року за будь-які п’ять років (з розбивкою поквартально).  

Крім того фахівець проінформував додзвонювачів про запровадження простого та зручного застосунку «Моя податкова» від ДПС, за допомогою якого можна скористатись електронними сервісами від податкової служби, а також громадянам сплатити податки.  

Усі платники, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на запитання щодо заявленої тематики.