Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання декларування доходів громадян на «гарячій лінії» у Львівській ДПІ

опубліковано 26 липня 2024 о 10:54

У Львівській ДПІ Головного управління ДПС у Львівській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо питань декларування громадянами доходів отриманих у 2023 році. На запитання платників відповідала заступник начальника відділу з надання адміністративних та інших послуг Оксана Керебко.

Під час «гарячої лінії» посадовець поінформувала додзвонювачів про те,  хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи, як правильно задекларувати іноземні доходи; як змінилася форма податкової декларації та які строки подання та сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи.

Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

Чи оподатковується сума боргу, яка анульована кредитором до закінчення строку позовної давності?

Якщо кредитором (фінансовою установою, банком) було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), про що повідомлено боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом, який як дохід за відповідний рік включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, виходячи з норм підпункту 164.2 «д» статті 164 Податкового кодексу України. Тому громадяни, яким кредитор (фінансова установа, банк) простив (анулював) борг по кредиту, зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем реєстрації та самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % і військовий збір за ставкою 1,5%.

У якому випадку платники  звільняються від обов’язку подання податкової декларації?

Незалежно від виду й суми отриманих доходів, звільняються від обов’язку подання податкової декларації платники податку, які:

є малолітніми/неповнолітніми чи недієздатними особами й водночас перебувають на повному утриманні інших осіб (у т.ч. батьків) і/або держави станом на кінець звітного податкового року;

перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі; перебувають у полоні чи ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання податкової декларації;

перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

Хто може подати декларацію про доходи від імені платника податку, який є неповнолітньою особою ?

Податкова декларація від імені платника податку, який є неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною, має бути подана опікуном або піклувальником (одним з батьків) до контролюючого органу за місцем проживання неповнолітньої особи (особи, визнаної судом недієздатною).

У яких випадках податкова декларація не подається?

Подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, відповідно до п. 179.2 ст. 179 Кодексу, якщо платники, які отримали:

доходи, у тому числі іноземні доходи, які згідно з Кодексом не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

доходи виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;

доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до Кодексу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до цього розділу; доходи у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

        Посадовець звернула увагу платників, що для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс –заповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті. Сервіс є оптимально простим та надає можливість, визначивши лише період звітного року, отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку інформацію про нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Крім того, фахівець звернула увагу, що для подання декларації громадяни також можуть скористатися мобільним застосунком «Моя податкова». Для роботи з цими сервісами необхідно мати електронний ключ, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, у тому числі самостійно за допомогою Інтернет-банкінгу.

Податківець нагадала про можливості реалізувати своє право на податкову знижку, заповнити та до 31 грудня 2024 року включно і подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи.

З метою створення комфортних умов для платників податків – фізичних осіб та спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи, діє сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» у приватній частині Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Усі громадяни, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали фахові відповіді на запитання щодо заявленої тематики.