Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання податкового законодавства - на «гарячій лінії» у Львівській ДПІ

опубліковано 15 жовтня 2024 о 11:55

Днями у Львівській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Новації податкового законодавства в умовах воєнного стану.». На запитання платників відповідала головний державний інспектор Леся Москв’як. Пропонуємо до уваги найактуальніші із запитань та відповіді на них.

 - Чи торгівля через Інтернет вимагає державну реєстрацію та застосування РРО/ПРРО?

Бізнес, який здійснює інтернет-торгівлю має застосовувати належним чином зареєстровані РРО/ПРРО. Крім того, така діяльність потребує обов’язкової державної реєстрації як суб’єкта господарювання. ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах та встановлюються факти щодо систематичного здійснення інтернет-торгівлі громадянами, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації як суб’єкта господарювання та без фіскалізації розрахунків. Тож щоби убезпечити себе від сплати штрафних санкцій, потрібно здійснювати діяльність виключно в правовому полі.

- Які витрати можна включити до податкової знижки?

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено положеннями статті 166 Податкового кодексу. Зокрема, якщо громадяни сплачували протягом року: 

-  за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення; 

-  проценти за іпотечним житловим кредитом; 

- суму страхових внесків, премій та пенсійних внесків страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, установі банку за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський депозитний рахунок, на пенсійні вклади за себе або членів своєї сім’ї; 

- на будівництво (придбання) доступного житла; 

- оплату вартості державних послуг, пов’язаних з всиновленням дитини; 

- переобладнання транспортного засобу; 

- допоміжні репродуктивні технології. 

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Окрім цього, фахівчиня розповіла платникам податків про основні аспекти Національної стратегії доходів до 2030 року та заходів ДПС із ïї впровадження, підвищення рівня добровільної сплати податків та податкової культури в суспільстві.