Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Припинення ФОП - зняття з податкового обліку та податкова звітність

опубліковано 10 жовтня 2019 о 12:08

Відповідно до порядку обліку платників №1588 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1562-11#n340 підставою для зняття ФОП як платника податків з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП.

Дата зняття з обліку ФОП відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності від державного реєстратора.

ФОП зобов’язана забезпечити остаточну сплату податків та зборів з бюджетами від провадження підприємницької діяльності та подати наступну звітність:

  • ФОП (загальна система оподаткування) протягом 30 календарних днів зобовʼязана подати ліквідаційну податкову декларацію про майновий стан і доходи щодо отриманих доходів на загальній системі оподаткування за звітний період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.
  • ФОП (спрощена система оподаткування) подає податкові декларації востаннє за податковий (звітний) квартал в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року у строки, визначені п. п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.
  • Звіт по ЄСВ (незалежно від системи оподаткування) із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування ФОП - протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Слід зазначити, що термін протягом якого контролюючим органом приймається рішення про призначення документальної позапланової перевірки при припиненні діяльності ФОП законодавством не визначено.