Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП продає картини. Чи можна сплачувати єдиний податок?

опубліковано 24 жовтня 2019 о 11:17

Податковим кодексом передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату не можуть бути платниками єдиного податку.

Оскільки інші розділи ПКУ не містять визначення поняття «вироби мистецтва, предмети колекціонування або антикваріату», то для застосуванням норм ст. 291 ПКУ використовується поняття, наведене у п.210.2 ст. 210 р. V ПКУ.

Відповідно до п.210.2 ст.210 р. V ПКУ, яка визначає спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість діяльності щодо виробів мистецтва, предметів колекціонування або антикваріату, під поняттям «вироби мистецтва, предмети колекціонування або антикваріату» розуміються культурні цінності, що належать до товарних позицій за кодами 9701 - 9706 згідно з УКТ ЗЕД.

До культурних цінностей (код 9701 згідно з УКТ ЗЕД), віднесені картини, малюнки та пастелі, повністю виконані в ручну, за винятком малюнків товарної позиції 4906 та інших готових виробів, розмальованих або декорованих в ручну; колажі та аналогічні декоративні зображення.

Отже, у разі здійснення діяльності з продажу виробів мистецтва, зокрема, картин, які належать до товарної позиції за кодами 9701 - 9706 згідно з УКТ ЗЕД, фізичні особи – підприємці не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої групи відповідно до пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 ПКУ.