Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прийнятий законопроєкт дозволить нам швидше реформуватись, - Сергій Верланов про ухвалення законопроєкту щодо створення єдиної юрособи для податкової і митної служб

опубліковано 18 грудня 2019 о 12:48

Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №2419 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики».

«Законопроєкт щодо створення єдиної юридичної особи для податкової і митної служб об’єднав зал – його підтримав 341 депутат. Це свідчить про увагу суспільства до процесів, які наразі тривають в податковій службі. Наші ініціативи щодо реформування служби, розвитку сервісів, заходи із забезпечення наповнення бюджету підтримані. Прийнятий законопроєкт дозволить нам швидше реформуватись, швидше та ефективніше впроваджувати зміни, яких від нас очікують. Дякую депутатам за підтримку», - прокоментував Голова ДПС Сергій Верланов результати голосування.

Прийнятим документом визначено механізм реалізації концепції єдиної юридичної особи для Державної податкової та Державної митної служб та розмежування їхніх функцій. Проєктом закону вноситься низка змін до Податкового кодексу України.

Так, зокрема, уточнюється перелік органів державної влади, які матимуть статус контролюючого органу, встановлюється чітке розмежування їх функцій та повноважень у сфері адміністрування податків і зборів. Закріплюється статус державних податкових інспекцій як структурних підрозділів територіальних органів (відокремлених підрозділів) ДПСУ, що діють на підставі положень про такі територіальні органи (відокремлені підрозділи).

Деталізуються положення щодо делегування повноважень на виконання функцій, передбачених Податковим кодексом України, законодавством з питань сплати єдиного внеску, у керівній вертикалі ДПСУ.

Також у зв’язку з реформуванням системи органів державної влади, що реалізують державну податкову та митну політику, вносяться уточнення щодо рівнів контролюючих органів для можливості адміністративного оскарження рішень таких контролюючих органів платниками податків; особливостей обліку великих платників податків у територіальному органі (відокремленому підрозділі) ДПСУ, який здійснює супроводження великих платників податків, або його структурних підрозділах; термінології Кодексу щодо назв органів влади, які реалізують податкову та митну політику.

Законопроєктом також передбачено, що порядок інформаційного обміну між ДПСУ та Держмитслужбою затверджуватиметься Мінфіном.

За матеріалами пресслужби Державної податкової служби України