Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Використання РРО стає простішим, дешевшим, швидшим

опубліковано 26 грудня 2019 о 11:39

Як зазначив в.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Львівській області Тарас Іванишин, відповідно до нових законів, якими змінюються правила користування і застосування реєстраторів розрахункових операцій, використання РРО стає простішим, дешевшим і швидшим. Так, програмний РРО, можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні. Буде безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС, в тестовому режимі (для виявлення зауважень) – після 1 січня 2020 року, повнофункціональне, доопрацьоване – з 19 квітня 2020 року. Суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Передбачено виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет та онлайн передачу (отримання) даних. Z-звіт створюється в автоматичному режимі, без ризику санкцій за його не створення для платника. Дозволяє працювати в режимі offline (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), а потім надіслати звіт в ДПС. Дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО, що коштує платникам мінімум 200 гривень щомісяця для кожного РРО.

Платники податків зможуть розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати один з наявних на ринку відповідно до власних потреб, вартість яких набагато менше за традиційний касовий апарат. ДПС надаватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні новими програмними РРО.

Слід зазначити, що покупець не зможе використовувати систему «кеш-бек» у нечесній конкурентній боротьбі. Адже, податкова служба, в першу чергу, оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця по відношенню до покупця. Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через приватну частину Електронного кабінету. Застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо - податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документу. Оскаржувати чек можна за умови загальної суми покупки понад 850 гривень.

ДПС вже реагує на заяви покупців щодо «нефіскальних» чеків, надіслані письмово, однак часом складно ідентифікувати такого заявника та оцінити обґрунтованість його скарги.