Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» про актуальні питання сплати єдиного внеску

опубліковано 22 вересня 2020 о 14:02

Нещодавно відбулася «гаряча лінія» про актуальні питання сплати єдиного внеску з   начальником відділу адміністрування єдиного внеску Головного управління ДПС у Львівській області Ігорем Малехом

Чи можна заключити договір про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування непрацюючому пенсіонеру з метою перерахунку пенсії?

Згідно з абзацом восьмим п.п. 6 п. 4 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2014 року № 280 із змінами та доповненнями, одним з основних завдань, покладених на ПФУ є, зокрема, призначення (перерахунок) і виплата пенсій.

Відповідно до діючого законодавства підстав для відмови в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для непрацюючих пенсіонерів відсутні.

Сплачені суми єдиного внеску відповідно до укладеного договору про добровільну участь поверненню не підлягають.
Рекомендуємо непрацюючим пенсіонерам звертатися до Пенсійного фонду України з питання доцільності укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для перерахунку пенсії.

Чи необхідно мені сплачувати  ЄСВ як ФОП, якщо я є найманим працівником на підприємстві?

Законом України від 13 травня 2020 року №592- IX “Про внесення змін до Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” щодо усунення дискримінації за колом платників” (далі Закон № 592) внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, зокрема  статтю 4 доповнено частиною шостою, де зазначено, що якщо фізичні особи  - підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність  мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Вищезазначені зміни, внесені  Законом №592, набирають  чинності з 01 січня 2021 року.

Яким чином обчислюється ЄВ новоствореними ФОП – платниками ЄП першої та другої груп?

Фізична особа – підприємець, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подала заяву про обрання першої чи другої групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування єдиного внеску за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності фізичної особи – підприємця, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464). При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені фізичні особи – підприємці, віднесені до платників єдиного податку першої та другої груп, нараховують єдиний внесок у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.