Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Варто знати

опубліковано 09 грудня 2020 о 09:08

Збираючись до податкової інспекції, ми іноді не повністю володіємо всією необхідною інформацією і це призводить до повторного візиту. Головне управління ДПС у Львівській області, з метою зайвих відвідувань органів ДПС, особливо в період карантину, запроваджує низку роз’яснень щодо порядку отримання адміністративних послуг.

Отож, розпочинаємо з інформації:

Що варто знати для того, щоб громадянину України отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер).

Ця адміністративна послуга є найбільш популярною. Впродовж року нею скористалися понад 64 тисячі громадян.

Доречно: щоб зекономити свій час, використовуйте «Електронний кабінет», через який можна подати документи для отримання ідентифікаційного номера для малолітніх дітей, не виходячи з дому.

 Перелік документів, необхідних для отримання адміністративної послуги, а також вимоги до них

1. Облікова картка фізичної особи - платника податків за формою № 1ДР (далі – Облікова картка).

Документ повинен бути викладений українською мовою та не містити виправлень.

2. Документ, що посвідчує особу (після пред’явлення повертається), а саме (для громадян України):

паспорт громадянина України;

паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання (для громадян України, які виїжджають за кордон на постійне проживання чи постійно проживають за кордоном);

тимчасове посвідчення громадянина України.

До Облікової картки малолітньої особи (до 14 років) один із батьків (усиновитель, опікун, піклувальник) пред’являє документ, що посвідчує його особу, та свідоцтво про народження дитини (після пред’явлення повертається).

Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію.

Порядок та спосіб подання документів, необхідних для отримання адміністративної послуги

Облікова картка подається до контролюючого органу в один із таких способів:

- безпосередньо через державні податкові інспекції;

- засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» (сервіс «Заяви, запити для отримання інформації»).

Громадяни України подають документи до головного управління ДПС за своєю податковою адресою (місцем проживання) через державні податкові інспекції, а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання в Україні, – до будь-якого головного управління ДПС через державні податкові інспекції.

Облікові картки за малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником).

Облікові картки фізичних осіб, які визнані недієздатними або обмежено дієздатними, подаються особами, які призначені опікунами (піклувальниками), за наявності документа, що посвідчує особу, яка визнана недієздатною, та документа, який посвідчує особу опікуна (піклувальника), та рішення про встановлення опіки (піклування).

У разі виникнення необхідності у реєстрації в Державному реєстрі малолітніх осіб, які залишились без піклування батьків та стосовно яких не прийнято рішення про встановлення опіки (піклування), документи на проведення реєстрації подаються представником органу опіки і піклування з документальним підтвердженням особи представника та його повноважень за наявності свідоцтва про народження.

Строк надання адміністративної послуги

Термін видачі картки платника податків становить 3 робочі дні. У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Обліковій картці щодо внесення прізвища, імені, по батькові, дати чи місця народження, місця проживання тощо строк може бути продовжено до десяти робочих днів.

Перелік підстав для відмови у наданні адміністративної послуги

Виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Обліковій картці.

Способи отримання результату

Безпосередньо в Головному управлінні ДПС (державній податковій інспекції), через яке подану заяву.

Видається заявнику за пред’явлення документа, що посвідчує особу.

За бажанням особи картка платника податків може бути видана її представнику за наявності документа, що посвідчує особу такого представника, та документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреності, засвідченої у нотаріальному порядку, на видачу такого документа (після пред’явлення повертається) та її копії.