Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ФОП та ЄСВ за грудень

опубліковано 18 грудня 2020 о 10:25

ФОП, що не отримував доходу в грудні та основний КВЕД є в Переліку, не нараховує ЄСВ за цей місяць. Такі ФОП у річному звіті (Додаток 5) не зазначають мінімальну суму єдиного внеску не лише за березень-травень , а й за грудень 2020 року.

Детальніше:  

Тимчасово, за період з 1 по 31 грудня 2020 року, до платників, на яких поширюється дія Закону України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону в частині сплати єдиного внеску за себе не застосовуються.

Тобто, у разі якщо таким платником єдиного внеску за грудень не отримано дохід, тол він звільняється від обовязку визначити базу нарахування, а також суму єдиного внеску, яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за період, зазначений в абзаці першому цього пункту, в розмірах, визначених Законом про ЄСВ. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб Законом про ЄСВ.