Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як подавати декларацію про майновий стан та доходи, в тому числі через Електронний кабінет

опубліковано 21 січня 2021 о 15:18

З 01 січня 2021 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян за 2020 рік, а також на часі самозайнятим особам відзвітувати про доходи, отримані протягом 2020 року.

Нагадуємо платникам податків про особливості та способи подання декларації про майновий стан та доходи.

Декларація про майновий стан та доходи подається:

-  громадянами;

-  самозайнятими особами (громадянами, які здійснюють незалежну професійну діяльність та фізичними особами-приватними підприємцями на загальній системі оподаткування).

Найкращим способом подання декларації в умовах обмежувальних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 є її подання через електронний сервіс «Електронний кабінет».

Що варто знати громадянину чи самозайнятій особі про подання декларації про майновий стан та доходи через Електронний кабінет

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС (tax.gov.ua).

Громадянам після входу у приватну частину Електронного кабінету слід увійти в розділ «ЕК для громадян». В цьому розділі є передзаповнена форма «Податкової декларації про майновий стан і доходи», в яку слід внести дані про доходи за 2020 рік та майно.

Самозайняті особи заповнюють Податкову декларацію про майновий стан і доходи (для підприємців) (f0100111) в розділі «Ведення звітності» Електронного кабінету.

Терміни подання декларації про майновий стан та доходи:

 Відповідно до пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI, із змінами та доповненнями (далі ‒ ПКУ), податкова декларація про майновий стан та доходи, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

- календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб ‒ до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV цього Кодексу (пп. 49.18.4 п.49.18 ст. 49 ПКУ);

- календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців ‒ протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (не пізніше 9 лютого) (пп. 49.18.5 п.49.18 ст.49 ПКУ).