Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про єдиний рахунок, електронні сервіси та як проходить цифровізація на Львівщині під час інтерв’ю із заступником начальника ГУ ДПС у Львівській області Ігорем Лазорко

опубліковано 24 березня 2021 о 11:56

Про єдиний рахунок, електронні сервіси та як проходить цифровізація на Львівщині під час інтерв’ю із заступником начальника ГУ ДПС у Львівській області Ігорем Лазорко  

 

Доброго дня, пане Ігорю! Про онлайн доступну податкову службу чуємо давно. Як податкова Львівщини діє в умовах цифровізації країни? Чи спростило це роботу служби та зробило більш зручною діяльність платників податків?

Доброго дня! Слід відзначити, що процесс цифрової трансформації активно проходить і на Львівщині, де значна кількість платників податків користуються перевагами онлайн спілкування з податковою. Так, у січні-лютому 2021 року 31 490 платників отримали адміністративні послуги. При цьому скористалися електронними сервісами ‒ 8 094 осіб, або 26 відсотків від загальної кількості платників, які зверталися за адмінпослугами. При цьому їх кількість щороку зростає.

Найчастіше платники податків користувалися електронним способом при отриманні довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (62 відсотки від загальної кількості виданих довідок), послуг з реєстрації реєстратора розрахункових операцій (83 відс.), реєстрації книг обліку розрахункових операцій (75 відс.), послуги з реєстрації  платника  єдиного податку (63 відс.)  тощо.

В умовах пандемії COVID-19 платникам податків Львівщини рекомендуємо спілкуватися з податковою службою дистанційно за допомогою електронних сервісів: «InfoTAX» та Електронного кабінету (cabinet.tax.gov.ua). Також доцільно використовувати спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності «Єдине вікно подання електронної звітності».

З Нового року в Україні запроваджено Єдиний рахунок. Як він функціонує і чи багато платників податків на Львівщині користуються його перевагами?

Для спрощення процесу сплати податків, зборів, інших платежів, що контролюються ДПС, та єдиного внеску з 1 січня 2021 року запроваджено єдиний рахунок.

Такий рахунок відкривається для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби.

Станом на сьогодні на Львівщині 74 платники податків користуються перевагами єдиного рахунку.

Адже єдиний рахунок створено для вирішення проблем переплати/недоплати податків суб’єктами господарювання. Також довгоочікуваний єдиний рахунок значно скоротить час, який витрачають платники податків на формування платіжних доручень.

Через єдиний рахунок можна сплатити чимало податків і зборів, а саме:

– податок на прибуток підприємств;

– ПДФО;

– єдиний внесок;

– єдиний податок;

– рентну плату.

Проте його не застосуєш для сплатити ПДВ й акцизного податку з пального та спирту, як таких, що мають дві інші спеціальні системи електронного адміністрування.

Також вагомим плюсом є те, що платник податків може вільно розпоряджатися коштами на єдиному рахунку.

Що потрібно для відкриття єдиного рахунку?

Прийняття законодавчих змін не означає перевід усіх платників податку на нову систему. Це рішення є добровільним, а тому потрібно самостійно відкрити цей рахунок.

Для цього потрібно подати заяву до ДПС через свій Електронний кабінет. Рахунок відкриють протягом дня. Використання єдиного рахунка платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

Але припинити його використання можна не раніше 1 січня наступного року після подання заяви. ДПС надсилатиме Казначейству всі необхідні дані про платника для перерахування його податкових платежів.

Звертаю увагу, що під час використання єдиного рахунка платники податків не мають право сплачувати податки, збори та єдиний внесок на рахунки, відкриті Казначейством для кожного з податків. Але якщо платники податків здійснять таку оплату, то суми вважатимуться помилково сплаченими.

Як відбувається сплата податків та зборів, єдиного внеску у разі використання єдиного рахунку?

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платники, включені до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, мають заповнювати розрахунковий документ на переказ коштів на єдиний рахунок відповідно до вимог розділу II Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 31.12.2020 № 847, який набрав чинності з 26.02.2021).

Суми платежів за розрахунковими документами, за якими платником визначено або не визначено у розрахунковому документі, напрям використання коштів, сплачених на єдиний рахунок, включаються до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати, визначеної Податковим кодексом України.

На часі кампанії декларування доходів громадян та державних службовців. Як тут платникам податків можуть стати у нагоді електронні сервіси податкової?

Справді, у нагоді декларантам можуть стати Електронний кабінет та «Єдине вікно подання електронної звітності».

Для отримання довідки про доходи громадянам та державним службовцям не потрібно відвідувати податкову, а отримати її онлайн, скориставшись згаданими сервісами використовуючи електронний цифровий підпис (ЕЦП).

Так, в Електронному кабінеті, який працює цілодобово, в розділі «ЕК для громадян» слід обрати «Запит про суми виплачених доходів», або в «Єдиному вікні подання електронної звітності» запит на отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про податкового агента та суму доходу, нарахованого та виплаченого фізичній особі податковим агентом, суму нарахованих та сплачених (перерахованих) податків з доходів фізичних осіб та/або суму доходу, отриманого самозайнятою особою, а також суму річного доходу, задекларованого фізичною особою в податковій декларації про майновий стан і доходи (J1603801).

Сертифікати ключів можна отримати безкоштовно у будь-якому пункті кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або в банківських установах та організаціях.

Закликаю всіх мешканців Львівщини використовувати електронні сервіси Державної податкової служби України.