Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як можна внести зміни до облікової картки фізичної особи – платника податків у зв’язку із зміною прізвища, чи місцем проживання

опубліковано 30 квітня 2021 о 10:30

Якщо у фізичної особи змінюється інформація про особисті дані, наприклад, зміна прізвища, то до Облікової картки необхідно внести зміни подавши Заяву за встановленою формою №5-ДР до податкового органу за своєю податковою адресою чи місцем проживання, а у разі якщо змінюється місце проживання то до податкового органу за новим місцем проживання.

 Для заповнення Заяви необхідні документ, що посвідчує особу та інші документи, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо документи надсилаються рекомендованим листом, підпис фізичної особи на Заяві повинен бути засвідчений у нотаріальному порядку. Крім цього до Заяви необхідно додати ксерокопію з чітким зображенням документа, що посвідчує особу.

Також заяву та документи можна подати в електронному вигляді використовуючи кваліфікований електронний підпис будь-якого АЦСК, через приватну частину Електронного кабінету (ЕК).

 В такому разі, для внесення змін до облікової картки при зміні прізвища, громадянину необхідно відвідати податкову один раз, замість двох. Коли ж у громадянина відбулася зміна місця проживання, то у візиті до податкової взагалі немає необхідності, адже при поданні заяви через ЕК зміни у Держреєстрі відбудуться автоматично, а отримувати нову облікову картку не обов’язково, оскільки вона не зазнає змін.