Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запитували-відповідаємо

опубліковано 09 червня 2021 о 10:00

Чи вважається перевищенням доходу в 220 МЗП для фізичних осіб - підприємців на спрощеній системі оподаткування, що є визначальним для застосування РРО відповідно до вимог Податкового кодексу України, якщо увесь дохід фізичної особи - підприємця був отриманий у безготівковій формі (шляхом здійснення розрахунків виключно шляхом надходження коштів на розрахунковий рахунок шляхом перерахування з рахунку іншого суб'єкта або в результаті внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок? Чи зобов'язана я як фізична особа - підприємець у даному разі застосовувати РРО?

Правовідносини у цій сфері регулюються Податковим кодексом України та Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Відповідно до вимог Кодексу реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) не застосовуються платниками єдиного податку:

другої - четвертої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 МЗП. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 220 МЗП застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Законом "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" визначено, що РРО не застосовуються у разі здійснення розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку).

Отже фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, при здійсненні розрахункових операцій виключно у безготівковій формі (шляхом перерахування коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку, а також шляхом внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок) можуть не застосовувати РРО незалежно від виду діяльності та обсягу отриманого доходу.