Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості справляння рентної плати за спеціальне використання води

опубліковано 23 червня 2021 о 08:56

Відповідно  до норм п. 255.1 ПКУ платниками рентної плати за спеціальне використання води є :

- первинні водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності, а також фізичні особи - підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (3 01.01.2018 р.);

- суб'єкти господарювання незалежно від форми власності, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

 Об'єктом оподаткування (п. 255.3 ст. 255 ПКУ) є:

- фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі.

без вилучення з водних об’єктів:

- для потреб гідроенергетики - фактичний обсяг води, що пропускається через турбіни гідроелектростанцій для вироблення електроенергії;

- для потреб водного транспорту - час використання поверхневих вод вантажним самохідним і несамохідним флотом, що експлуатується (залежно від тоннажності), та пасажирським флотом, що експлуатується (залежно від кількості місць).

Ставки встановлюються (п. 255.5 ст. 255 ПКУ) для:

- поверхневих вод (34,85 грн. грн. за 100 м.куб); підземних вод (84,39 грн.); потреб гідроенергетики; для потреб водного транспорту; для потреб рибництва; за воду, що входить виключно до складу напоїв; за шахтну, кар'єрну та дренажну воду.

Водокористувачі самостійно обчислюють рентну плату за спеціальне використання води та за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики і рибництва щокварталу наростаючим підсумком з початку року, а за спеціальне використання води для потреб водного транспорту - починаючи з першого півріччя поточного року, у якому було здійснено таке використання.

Рентна плата обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої) водних об'єктів, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.

Базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу.

Сплата та подача податкових декларацій:

Філії, відділення, інші відокремлені підрозділи водокористувача, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, подають податкові декларації та сплачують рентну плату за своїм місцем податкової реєстрації (п. 255.11.17.)

Якщо до складу водокористувача входять структурні підрозділи, які не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, податкові декларації подаються і рентна плата вноситься водокористувачем, до складу якого входять такі структурні підрозділи, за місцезнаходженням водних об'єктів та за ставками рентної плати, встановленими для цих водних об'єктів. (п. 255.11.18.)