Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтерв’ю з заступником начальника Головного управління ДПС у Львівській області Ігорем Лазорко: «Сплата податків через єдиний рахунок: зручно та на часі»

опубліковано 22 липня 2021 о 09:45

З початку року зросла кількість платників податків на Львівщині, які використовують єдиний рахунок для сплати податків. Завдяки використанню єдиного рахунку платники податків витрачають менше часу на формування розрахункових документів та зменшують свої фінансові витрати.

Про особливості використання єдиного рахунку нам розповість Ігор Лазорко - заступник начальника  Головного управління ДПС у Львівській області.

 

Доброго дня, пане Ігорю! Понад півроку тому платники податків в Україні отримали право сплачувати податки та збори через єдиний рахунок. Які особливості такої сплати?

 

Перш за все слід повідомити, що ініціатива щодо запровадження єдиного рахунку реалізовується в рамках «Програми підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

Обов’язок зі сплати податкових платежів та єдиного внеску вважається виконаним з моменту внесення коштів на єдиний рахунок.

Розрахуватись з бюджетом та фондами можливо одним платіжним документом на загальну суму.

Нагадуємо, що через єдиний рахунок можна сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

 

Розкажіть, будь ласка, детальніше як перейти на єдиний рахунок?

 

Для того, щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити наступні три кроки.

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів. Заповнювати реквізит «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування через єдиний рахунок необхідно згідно з Порядком, затвердженим наказом Міністерства фінансів України 24 липня 2015 року N 666, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2015 р. за N 974/27419, із змінами та доповненнями.

Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки.

Ініціатива щодо запровадження єдиного рахунку реалізовується в рамках «Програми підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

Іншу актуальну інформацію щодо електронних сервісів податкової можна отримати на субсайті Територіальних органів ДПС у Львівській області (lv.tax.gov.ua) та на сторінці ГУ ДПС у Львівській області у соціальній мережі Facebook.

 

Функціонує реєстр платників, які використовують єдиний рахунок. Яку інформацію можна отримати в цьому реєстрі?

 

Порядок функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 35 прим. 1 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 року № 321 зі змінами та доповненнями (далі – Постанова № 321).

Інформація за визначеним платником з реєстру платників, які використовують єдиний рахунок (крім реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номера паспорта фізичної особи), є доступною на офіційному вебпорталі ДПС в рубриці Головна/Інформація з реєстрів https://cabinet.tax.gov.ua/registers.

Відповідно до п. 7 Постанови № 321 у реєстрі платників, які використовують єдиний рахунок, зазначається:

найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника;

податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органові і мають відмітку в паспорті);

дата включення платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;

дата виключення платника з реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

 

Нещодавно в Електронному кабінеті реалізовано нові можливості, які також стосуються використання єдиного рахунку. Які саме?

 

Так, дійсно. Для зручності користувачів в Електронному кабінеті реалізовано нові можливості.

Тепер платники податків мають змогу:

подати повідомлення про використання Є-рахунку та отримати квитанції про включення платника до Реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

отримати доступ до реєстру платників, які використовують Є-рахунок;

використовувати платіжні системи ГЕРЦ та Свіфт Гарант (крім існуючих);

отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків в електронному вигляді, засвідчених кваліфікованою електронною печаткою ДПС;

реєстрації акцизних накладних/розрахунків та податкових накладних/розрахунків коригування до акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних за новими формами;

доповнити облікові дані інформацією про види діяльності (КВЕД).

Також розміщено актуальні інструкції про використання можливостей Е-кабінету.

Насамкінець хочу нагадати головне завдання податкової служби – це мобілізація коштів, необхідних для функціонування держави. А сучасний рівень спілкування і взаємодії з платниками, надання якісного сервісу якраз і сприяють удосконаленню нашої роботи, поліпшенню іміджу податкової служби, розвитку прозорого бізнесу та інвестиційній привабливості нашого регіону.