Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Штрафні санкції за неподання звіту про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за звітний 2020 рік

опубліковано 15 вересня 2021 о 10:44

Згідно підпункту 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 Кодексу, платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі - МГК).

Неподання платником податків звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення, та/або глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу), та/або звіту у розрізі країн МГК, та/або повідомлення про участь у МГК відповідно до вимог статті 39 Кодексу тягне за собою накладення штрафу (штрафів).

З 1 січня 2021 року штрафні санкції, які передбачені пунктами 120.3 - 120.7 Кодексу, розраховуються відповідно до розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року. У поточному році він складає 2 270 гривень.

Так, за неподання звіту по контрольованим операціям передбачено накладання штрафу у розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатної особи (в 2021 році – 681 000 гривень).

За невчасно поданий звіт по контрольованим операціям - один прожитковий мінімум для працездатної особи, встановлений законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний календарний день неподання звіту. При цьому сума штрафу не повинна перевищувати 300 прожиткових мінімумів.

За невчасне декларування контрольованих операцій штраф буде таким же, як і за невчасне подання звіту по контрольованим операціям: один прожитковий мінімум, встановлений законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен прострочений день, але не вище 300 розмірів прожиткового мінімуму.

Невключення до поданого звіту про контрольовані операції інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі 1% від суми цих операцій.

При цьому сума штрафу не повинна перевищувати 300 прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановлених законом на 1 січня податкового (звітного) року, за весь обсяг незадекларованих контрольованих операцій, здійснених у відповідному звітному році.

За неподання повідомлення про участь у МГК або надання недостовірної інформації передбачено штраф у розмірі 50 прожиткових мінімумів для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

У 2020 році прожитковий мінімум складав 2102 гривні. Отже, розмір штрафу дорівнює 105 100 гривень. Повідомлення про участь у МГК, має бути подано вперше у 2021 році за 2020 рік (до 1 жовтня 2021 року).

Сплата таких фінансових санкцій (штрафів) не звільняє платника податків від обов'язку подання звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення, та/або глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу), та/або звіту у розрізі країн МГК, та/або повідомлення про участь у МГК.