Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб

опубліковано 21 жовтня 2021 о 10:06

В поточному році відповідно до підпункту 266.1.1 пункту 266.1 статті 266 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - Кодекс) нараховується податок за 2020 рік, а в окремих випадках - за останні три роки, якщо громадяни  не сплачували  податок  за 2018 та 2019 роки.

Платниками податку є фізичні особи, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Органи ДПС проводять нарахування податку на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Пільга зі сплати податку з фізичних осіб передбачені у вигляді зменшення баз оподаткування:

а)  для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в)  для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Наголошуємо!  Відповідно до абзацу «е»  підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266  Кодексу  не є об’єктом оподаткування:

об'єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб'єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках.

Одночасно повідомляємо, що громадяни - платники податку на нерухоме майно, відмінне  від земельного податку, з фізичних осіб можуть пройти  звірку  щодо проведення нарахувань в ЦОПах Державних податкових інспекцій  за місцем  реєстрації  (прописки).