Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтерв’ю з начальником управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Львівській області Тетяною Ризванюк на тему: «Про переваги використання електронних сервісів податкової платниками податків Львівщини в умовах карантину»

опубліковано 12 листопада 2021 о 13:53

Щодо актуальних питань взаємодії з податковою службою Львівщини, найзручніших способів отримання послуг податкової, в тому числі в умовах карантину, нас сьогодні проінформує начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Львівській області Тетяна Ризванюк.

У зв’язку із введенням додаткових обмежень у Львівській області та переходом до «червоної зони» з метою запобігання поширенню вірусу COVID-19 податкова рекомендує платникам податків утриматися від відвідування центрів обслуговування платників без нагальної потреби та користуватися електронними сервісами ДПС для подання звітності, сплати податків та для отримання адміністративних послуг.      

 

Добрий день, пані Тетяно!

Ми вже неодноразово говорили про необхідність обмеження відвідування центрів обслуговування Львівщини платниками податків, і це реально зробити, використовуючи електронні сервіси. Скористатись ними неможливо без діючого сертифіката електронного цифрового підпису. Як в режимі он-лайн продовжити їх дію, підкажіть, будь ласка?

 

На сьогодні більшість платників є активними користувачами електронних сервісів ДПС та Електронного кабінету. Це широкі можливості реалізувати свої обов`язки та права у сфері оподаткування в режимі on-line. Подати звітність чи заяву, сплатити платежі, отримати довідку про відсутність заборгованості, листуватись з органом ДПС, зареєструватися платником ПДВ, внести зміни до своїх облікових даних, замовити облікову картку платника, отримати довідку про доходи чи витяг з реєстру, зареєструвати РРО чи програмний РРО –  і все це можна зробити не виходячи з дому чи кабінету в будь-який зручний для платника час.

Якщо у платника є діючий сертифікат електронного цифрового підпису, такий платник може скористатися усіма перевагами електронного документообігу, але дуже важливо йому стежити, щоб термін дії такого сертифікату не добіг кінця, бо в цьому випадку його можна продовжити он-лайн повторно (дистанційно)за електронним запитом.

Це потрібно зробити не пізніше дня, що передує дню закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів.

З метою уникнення помилок при повторному (дистанційному) формуванні сертифікатів за електронним запитом рекомендуємо здійснювати дане формування за декілька днів до закінчення строку чинності сертифікатів.

Дистанційно сформувати нові сертифікати зможуть лише ті користувачі, які мають:

чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилося декілька днів);

незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);

особистий ключ, доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Щодо кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, отриманих від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС, то строк їх чинності становить 2 (два) роки з моменту їх формування.

Не пізніше дня, що передує дню закінчення строку чинності кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, отриманих від цього надавача користувач може повторно (дистанційно) сформувати сертифікати за електронним запитом он-лайн або за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1».

Перевірити термін дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа можна на офіційному інформаційному ресурсі Надавача (https://acskidd.gov.ua).

 

Знаємо, що наприкінці травня цього року набрали чинності норми законодавства, які дають можливість платникам податків ̶  юридичним особам, фізичнимособам -підприємцям та громадянам листуватися з податковою через Електронний кабінет. Як це працює,хочемо почути більш детально.

 

Платники податків, які бажають здійснювати листування з контролюючими органами в електронній формі,мають можливість подати заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет.

Листування контролюючих органів з платниками податків, які подали заяву про бажання отримувати документи через Електронний кабінет, здійснюється засобами електронного зв’язку в електронній формі шляхом надіслання документа в Електронний кабінет з одночасним надісланням платнику податків на його електронну адресу (адреси) інформації про вид документа, дату та час його надіслання в Електронний кабінет.

Форма Заяви про бажання отримувати документ через Електронний кабінет визначена додатком 3 до Порядку функціонування Електронного кабінету, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.07.2017 № 637 зі змінами та доповненнями.

Один раз протягом року платник податків може надіслати контролюючому органу Заяву про відмову отримувати документи через Електронний кабінет за формою, визначеною додатком 4 до Порядку.

Заохочуємо платників податків до дистанційного листування, адже такий формат спілкування скоротить час, затрачений на листування з податковою та зменшить витрати, пов’язані з поштовими відправленнями.

 

Як платнику податків не припиняти спілкування з податковою в електронному форматі, якщо керівник підприємства перебуває у відпустці, або відсутній на роботі з інших причин?

 

Для цього платник податків може уповноважити особу, яка буде підписувати документи під час відсутності керівника шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису за формою J(F)1391103.

Слід звернути увагу, що при заповненні цього повідомлення до його табличної частини вноситься наступна інформація:

прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) відповідальної особи, якій надається право підпису електронних документів;

реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності), номер паспорта для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті;

посада фізичної особи, якій делеговано право підпису електронних документів;

тип підпису: Директор/Бухгалтер/Підпис податкових накладних/Печатка/Технологічний сертифікат/Уповноважена особа;

ініціали та прізвище керівника;

посада, ініціали та прізвище виконавця та контактний телефон.

При цьому у полі «Виконавець» при заповненні Повідомлення вказується особа, кваліфікований електронний підпис якої накладений на сформоване Повідомлення.

На сформоване Повідомлення першими накладаються кваліфікований електронний підпис усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення до Повідомлення, після них – кваліфікований електронний підпис керівника і останньою – печатка (за наявності).