Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спрощена система оподаткування: обираємо – відмовляємося

опубліковано 08 грудня 2021 о 09:26

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву – особисто, поштовим відправленням, через Електронний кабінет.

Заяву теж можна подати під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця.

Слід пам’ятати, що ФОП, які до закінчення місяця, в якому відбулася реєстрація ФОП подали заяву про застосування спрощеної системи оподаткування 1 та 2 груп, перебуватимуть на єдиному податкуз першого числа місяця наступного за місяцем реєстрації.

Тобто, якщо реєстрація ФОП та заява на ЄП подані у грудні – ФОП на єдиному податку 1 та 2 групи перебуватимуть з 1 січня.

Ті ж ФОП, хто обрав 3 групу можуть застосовувати спрощену систему з дати реєстрації ФОП, якщо одночасно з реєстрацією чи протягом 10 днів після неї подали заяву на єдиний податок.

Зареєстровані раніше ФОП може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Для відмови від спрощеної системи оподаткування суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу відповідну заяву.