Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Cеанс телефонного зв’язку „гаряча лінія” щодо актуальних питань сплати акцизного податку, контрольно-перевірочної роботи виробництва та реалізації підакцизних товарів, ліцензування

опубліковано 14 грудня 2021 о 13:15

Відбувся сеанс телефонного зв’язку „гаряча лінія” щодо актуальних питань сплати акцизного податку, контрольно-перевірочної роботи виробництва та реалізації підакцизних товарів, ліцензування.

На запитання відповідав заступник начальника ГУ ДПС у Львівській області Руслан Ганюк.

Чи може філія юридичної особи  отримати ліцензію на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання)?

Відповідно до статті 15 ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії. Ліцензії на право зберігання пального видаються за заявою суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), до якої додається документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію, уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п'ять років.

Відповідно до статті 55 Господарського кодексу України суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. Суб'єктами господарювання є:

господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Суб'єкти господарювання мають право  відкривати  свої філії,  представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Згідно зі статтею 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.

Філії та представництва не є юридичними особами.  Вони наділяються майном юридичної особи,  що їх створила,  і  діють  на підставі  затвердженого  нею положення.

Враховуючи викладене, філія юридичної особи має право на провадження діяльності із зберігання пального на підставі ліцензії, отриманої юридичною особою.

Підкажіть, будь ласка чи є платником акцизного податку платник єдиного податку, який здійснює роздрібну торгівлю підакцизними товарами?

Відповідно до п.п. 212.1.11 ст. 212 Податкового кодексу України, платником акцизного податку є особа - суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

При цьому згідно з п. 297.1 ст. 297 Кодексу платники єдиного податку не звільняються від сплати акцизного податку.

Хто є платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів у разі продажу таких товарів філією, яка не є юридичною особою?

Платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів може виступати тільки суб’єкт господарювання, зокрема юридична особа. Філія такої юридичної особи не може бути зареєстрована як платник акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Скажіть будь ласка, в декларації акцизного податку якого звітного періоду відображаються обсяги пального за акцизними накладними/розрахунками коригування, дата складання яких та дата реєстрації в єдиному реєстрі акцизних накладних припадають на різні звітні періоди?

Обсяги пального за акцизними накладними/розрахунками коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді, дата складання яких та дата реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних припадають на різні звітні періоди відображаються в декларації акцизного податку того звітного періоду, в якому складені такі акцизні накладні/розрахунки коригування, за умови, що на момент подачі Декларації вони зареєстровані в ЄРАН.

Підкажіть, будь-ласка, які документи необхідно подати для отримання ліцензії на право зберігання пального виключно для власних потреб та яка вартість ліцензії?

Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», зберігання пального здійснюються суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.

Ліцензії на право зберігання пального видаються за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п’ять років.

Суб’єкти господарювання отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

Ліцензія на право зберігання пального (виключно для власних потреб чи промислової переробки) видається за заявою суб’єкта господарювання, у якій суб'єкт господарювання зазначає вид господарської діяльності, на провадження якого суб’єкт господарювання має намір одержати ліцензію, зокрема зазначають про використання пального для потреб власного споживання чи переробки, загальну місткість резервуарів та ємностей, що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження.

Річна плату за ліцензії на право зберігання пального встановлена у розмірі 780 гривень.