Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Алгоритм дій платника податків, який здійснив помилку при заповненні поля «Призначення платежу» при заповненні розрахункового документа

опубліковано 17 грудня 2021 о 08:55

Який алгоритм дій платника податків, який здійснив помилку при заповненні поля «Призначення платежу» розрахункового документа, за яким відбулося зарахування коштів на єдиний рахунок  (у т. ч. якщо повідомлення за формою J/F1407201 платником не отримано), та чи передбачена відповідальність за невірне заповнення поля «Призначення платежу» розрахункового документа?

 

Управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Львівській області нагадує, що інформує, що відповідно до п. 351.8 статті 351 Податкового кодексу України платник податків має право через електронний кабінет визначити напрям використання суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені, наявних на дату формування Реєстру платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків, які повинні враховуватися при формуванні такого Реєстру.

Платнику, який сплатив кошти на єдиний рахунок та зробив помилку у реквізиті «Призначення платежу» розрахункового документу, необхідно не пізніше наступного робочого дня після отримання від ДПС через Електронний кабінет «Повідомлення про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документа на сплату коштів на єдиний рахунок» визначати належність платежу відповідному одержувачу за формою J/F1307301.

При успішному прийнятті органом ДПС документа за формою J/F1307301 платник отримує квитанцію № 2.

У разі якщо платник податків протягом зазначеного строку не надіслав ДПС документ за формою J/F1307301, інформація з розрахункового документа вважається інформацією без визначення належності платежу відповідному одержувачу і суми такого платежу включаються ДПС до реєстру платежів з єдиного рахунка в розрізі окремого платника у складі зведеного реєстру платежів з єдиного рахунка з урахуванням черговості сплати, визначеної Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Так, для платників, які мають залишки коштів на єдиному рахунку, ДПС України розроблено покроковий опис процесу визначення в ІТС «Електронний кабінет» напряму використання  таких коштів,

1.Крок: Увійти до приватної частини електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua. Увійти у вкладку «Єдиний рахунок»/«Визначення напряму використання коштів». На екран відображається перелік розрахункових документів для сплати коштів на єдиний рахунок, за якими наявні залишки на єдиному рахунку.

2.Крок: Здійснити вибір напряму спрямування коштів на бюджетні/небюджетні рахунки (за даними ІТС «Податковий блок») у документі «Визначення напряму використання коштів, сплачених на єдиний рахунок (залишки)» за формою І/Р1307402.

3.Крок: Підписати документ «Визначення напряму використання коштів, сплачених на єдиний рахунок (залишки)» за формою І/Р1307402 та відправити до ДПС.

4.Крок: Отримати квитанцію № 2 до документа «Визначення напряму використання коштів, сплачених на єдиний рахунок (залишки)» за формою І/Р1307402 з результатом обробки про його успішне прийняття ДПС.

Слід зазначити, що ПКУ не передбачена відповідальність за невірне заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа, за яким відбулося зарахування коштів на єдиний рахунок.