Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Механізм повернення або зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄВ помилково або надміру сплачених сум ЄВ

опубліковано 21 січня 2022 о 10:19

У випадку надмірної сплати сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) на рахунок 3556 контролюючим органом здійснюється зарахування таких сум у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком відповідно до встановленого розміру єдиного внеску та у порядку календарної черговості виникнення зобов’язань платника з цього платежу.

Повернення єдиного внеску здійснюється у випадках:

1) надмірної або помилкової сплати єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний небюджетний рахунок за балансовим рахунком 3556;

2) помилкової сплати єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок 3556;

3) помилкової сплати єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

4) помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ) на рахунок 3556.

Повернення єдиного внеску здійснюється на підставі заяви платника про таке повернення (далі – Заява).

У випадках, передбачених вищезазначеними підпунктами 1, 2 та 4, Заява подається до контролюючого органу, на рахунок якого сплачено єдиний внесок, за встановленою формою.

У випадку, передбаченому п.п. 3, Заява подається до контролюючого органу за місцем обліку помилково сплачених сум єдиного внеску у довільній формі із зазначенням суми та напряму повернення.

Помилково сплачені суми єдиного внеску у випадках, передбачених підпунктами 3 та 4, підлягають поверненню з урахуванням положень ПКУ.

У разі надходження заяви про повернення єдиного внеску, що надміру сплачений страхувальниками, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, платник додає оригінал або завірену ним копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), що підтверджує сплату єдиного внеску на рахунок 3556.

У разі надходження Заяви з рахунку 3556 підрозділ контролюючого органу, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, у строк не більше ніж десять робочих днів з дати реєстрації Заяви проводить перевірку наданої платником інформації.

Заява залишається без задоволення у таких випадках:

невідповідність Заяви визначеній формі;

недостовірність викладеної у Заяві інформації;

подання Заяви не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум єдиного внеску;

наявність у платника заборгованості зі сплати єдиного внеску та/або фінансових санкцій.

У разі відмови в задоволенні Заяви з рахунку 3556 платнику підрозділом контролюючого органу, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, надається повідомлення за підписом посадової особи із зазначенням причин відмови.

У разі задоволення Заяви така Заява з відміткою про підтвердження повернення єдиного внеску передається до підрозділу контролюючого органу, відповідального за ведення обліку платежів та складання звітності, який у строк не більше ніж три робочих дні з дня отримання Заяви з відміткою про підтвердження повернення єдиного внеску на підставі даних інформаційної системи готує висновок та два примірники Реєстру висновків про повернення надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску (далі – Реєстр) за встановленими формами та протягом одного робочого дня від дати його реєстрації разом з примірником Реєстру передає до підрозділу контролюючого органу, відповідального за ведення фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку.

На підставі висновку та у строк не пізніше ніж три робочих дні з дня його реєстрації підрозділ контролюючого органу, відповідальний за ведення фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку, оформлює розрахунковий документ на повернення єдиного внеску з рахунку 3556, на який його було сплачено, та направляє його відповідному управлінню (відділенню) Державної казначейської служби України у районі, районі у місті, місті обласного значення (далі – орган Казначейства), який на підставі розрахункового документа контролюючого органу перераховує єдиний внесок за рахунок поточних надходжень за день з відповідного рахунку 3556 на рахунок платника, зазначений у Заяві, відкритий у банку або органі Казначейства.

Для повернення сум єдиного внеску та/або сум застосованих фінансових санкцій, помилково сплачених на невідповідний рахунок 3556, підрозділ контролюючого органу, відповідальний за ведення фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку оформлює розрахунковий документ на перерахування єдиного внеску на відповідний рахунок 3556 за Заявою та передає органу Казначейства не пізніше двох робочих днів з дня надходження висновку.

У разі помилкової сплати сум єдиного внеску та/або сум застосованих фінансових санкцій на рахунок 3556 контролюючого органу, в якому платник не перебуває на обліку, розрахунковий документ на перерахування єдиного внеску на відповідний рахунок 3556 контролюючого органу, у якому платник перебуває на обліку, оформлюється підрозділом контролюючого органу, відповідальним за ведення фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку за Заявою та передається органу Казначейства не пізніше двох робочих днів з дня надходження Висновку.

Повернення платникам єдиного внеску здійснюється контролюючим підрозділом, відповідальним за ведення фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку, за рахунок поточних надходжень на рахунок 3556, на який сплачено суми єдиного внеску, що повертаються.