Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо використання витягів технічної документації нормативної грошової оцінки земельних ділянок для платника плати за землю

опубліковано 28 червня 2022 о 13:50

Правові засади виконання оцінки земель, забезпечення виконання оцінки земель, інформаційного забезпечення оподаткування земель визначено Законом України від 11 грудня 2003 року №1378-IV «Про оцінку земель» (далі Закон).

Нормативно - методичне регулювання грошової оцінки земель забезпечує Кабінет Міністрів України шляхом видання нормативно - правових актів, що визначають: порядок виконання оцінки земель, склад, зміст, та вимоги до технічної документації оцінки (ст. 12 Закону).

Статтею 18 Закону визначена обов’язковість, а також періодичність виконання Нормативної оцінки Ділянки відповідно до норм, правил, а також інших нормативно - правових актів для земель усіх категорій та форм власності. Підставою виконання Нормативної оцінки Ділянки, у тому числі й обов’язкової для визначення розміру земельного податку або розміру орендної плати Ділянки державної та комунальної власності (ст. 13 Закону), є рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування.

За результатами оціночних робіт з Нормативної оцінки ділянки оцінщиком складається технічна документація, що належить до категорії публічної інформації, повноваження на прийняття рішення про затвердження або відмову і затвердженні якої делеговано відповідній сільській, селищній, міській раді. При цьому рішення рад щодо технічної документації з Нормативної оцінки Ділянки набирають чинності у строки, встановлені відповідно до п. 271.2 ст. 271 Податкового кодексу України (далі Кодекс).

При цьому, звертаємо особливу увагу на норму п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2021 року №1147, якою визначено, що технічна документація:

-         з нормативної грошової оцінки земельних ділянок ,

- із загальнонаціональної нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (на відповідній території) залишається чинною до початку застосування рішення відповідного органу місцевого самоврядування про нову технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затвердженої з урахуванням вимог п.271.2 ст. 271 Кодексу до набрання чинності Методикою, затвердженою згідно з пунктом 1 цієї постанови.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286  Податкового Кодексу у разі подання першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

З огляду на викладене, у разі якщо було використано витяги технічної документації Нормативної оцінки, які не відповідають оприлюдненим рішенням про затвердження технічної документації Нормативної оцінки, платникам  необхідно уточнити податкові зобов’язання з плати за землю за показниками цих витягів.