Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповіді на запитання платників, що звернулись на "гарячу лінію" до Львівської податкової

опубліковано 13 липня 2022 о 16:43

Продовжуємо публікувати відповіді на запитання платників, які звернулися на  "гарячу лінію" до Львівської податкової, зокрема, з питання взяття на облік нерезидента, якщо діяльність відокремленого підрозділу не пов’язана з реалізацією товарів, виконанням робіт, надання послуг.

Відповідно до пп. 4.1.122 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України нерезиденти – це, зокрема, іноземні компанії, організації, утворені відповідно до законодавства інших держав, їх зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відповідно до законодавства України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на території України.

Нормами ПКУ та Порядку обліку платників податків і зборів визначені підстави і перелік документів, які подають нерезиденти до контролюючих органів для взяття на облік.

Нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, або придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні, або відкривають рахунки в банках України, або набувають право власності на інвестиційний актив, в іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні, зобов’язані стати на облік у контролюючих органах.

Платниками податку на прибуток нерезидента є нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому цим розділом.

У разі, коли нерезидент здійснює в Україні діяльність через зареєстровані (акредитовані або легалізовані) відокремлені підрозділи і діяльність нерезидента в Україні не має ознак господарської діяльності та не призводить до утворення постійного представництва, нерезидент має стати на облік у контролюючих органах без реєстрації платником податку на прибуток.

Якщо діяльність нерезидента на території України призводить до утворення постійного представництва нерезидента відповідно до підпункту 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, такий нерезидент має зареєструватись платником податку на прибуток.