Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповідь на публічну критику Головного управління ДПС у Львівській області

опубліковано 02 серпня 2022 о 11:15

Цими днями в інформаційному просторі Львівщини оприлюднено публічну критику роботи ГУ ДПС у Львівській області з питань можливого порушення діючого законодавства в частині бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Вважаємо, що опублікована інформація є упередженою, і такою, що може викликати недовіру громадськості до роботи органів виконавчої влади Львівщини в цілому, тому не може залишитись без нашого публічного спростування.    

Так, листом від 20.07.2022 Львівська обласна військова адміністрація (далі - ЛОВА) звернулась до ГУ ДПС у Львівській області з проханням надати інформацію щодо суб’єктів господарювання, яким погоджено відшкодування ПДВ в сумі більше 1 млн. гривень.

 Даний лист ЛОВА був скерований з метою виявлення фіктивних суб’єктів господарювання та незаконного відшкодування ПДВ.

28.07.2022 р. ГУ ДПС у Львівській області отримано лист-запрошення Львівської ОВА щодо участі у нараді о 12.00 29.07.2022 р. стосовно ситуації на ринку праці та сплати податкових зобов’язань суб’єктами господарювання Львівської області та надання відповідної інформації.

Повноваження військових адміністрацій регламентовані статтею 15 Закону України „Про правовий режим воєнного стану” № 389-VIII від 12.05.2015 року, серед яких відсутні повноваження щодо встановлення фіктивності суб’єктів господарювання та встановлення неправомірності бюджетного відшкодування ПДВ. Такими повноваженнями наділені лише правоохоронні органи.

Відповідно до ст.19 Конституції України – органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На вказані листи ЛОВА ГУ ДПС у Львівській області 25.07.2022 р. та  29.07.2022 р. підготовлено та надано (в межах компетенції ЛОВА) відповідну інформацію, зокрема, стосовно показників діяльності та сплати місцевих податків суб’єктів господарювання та зазначено, що з детальною інформацією щодо узгоджених сум податку на додану вартість в розрізі кожної декларації з ПДВ може ознайомитися на сайті Міністерства фінансів України будь який платник податку чи орган державної виконавчої влади (www.mof.gov.ua/uk/vat-refund).

Уповноваженими особами Львівської обласної військової адміністрації зазначено, що “у Львівську ОВА неодноразово звертались підприємці щодо непрозорого механізму діяльності Головного управління Державної податкової служби у Львівській області. Мова йшла про незрозуміле ухвалення рішень в ручному режимі щодо відшкодування тому чи іншому суб’єкту господарювання ПДВ”.

Слід зазначити, що у разі отримання органом державної влади звернення щодо порушення діючого законодавства, які не відносяться до його компетенції, такі звернення можуть бути скеровані до відповідного правоохоронного органу для перевірки викладених фактів та прийняття рішення відповідно до законодавства.

Можемо констатувати, що жодне з підприємств, яке отримало бюджетне відшкодування, не підпадає під ознаки ризикового платника відповідно до Постанови КМУ від 11.12.2019 №1165.

Серед іншого, на офіційному сайті ЛОВА https://loda.gov.ua/news/35986 29.07.2022 р. розміщено інформацію про те, що 13 підприємств, яким відшкодували 129 млн. грн. не мають жодного працівника. Проте факти відшкодування ПДВ платникам, які не мають жодного працюючого відсутні.

Крім цього, у ЛОВА зазначають про сумніви щодо законності відшкодування ПДВ платникам, які здійснюють діяльність менше року, мають незначну кількість найманих працівників.

Варто зазначити, що чисельність працюючих, дата створення суб’єкта господарювання не впливає на формування від’ємного значення з податку на додану вартість.

Також в презентаційних матеріалах ЛОВА зазначено про значне відшкодування сум ПДВ двом суб’єктам господарювання, що зареєстровані за однією адресою.

Ця інформація не відповідає дійсності, оскільки  платники мають різні податкові адреси.

Відшкодування ПДВ одному з платників податків проведено на виконання рішення суду. Дана сума бюджетного відшкодування первинно знята податковим органом.

Інший суб’єкт господарської діяльності - підприємство осіб з інвалідністю, що займається виробництвом м’ясних виробів. Розпорядженям Львівської обласної адміністрації платнику надано дозвіл на право користування пільгами з оподаткування.

Також було заявлено про неефективну роботу комісії ГУ ДПС у Львівській області по ризикових платниках та непрозорому механізмі блокування податкових накладних.

Відповідно до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджених Постановою КМУ від 11.12.2019 №1165, зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН здійснюється за результатами автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунку коригування критеріям оцінки ступеня ризику.

Проведена робота ГУ ДПС у Львівській області дала позитивний результат по надходженнях ПДВ до бюджету: при зменшенні у січні – липні 2022 року задекларованих платниками податків Львівської області обсягів оподатковуваних операцій, які здійснюються на території України в розмірі 35,9 млрд. грн. до аналогічного періоду минулого року, сплата ПДВ зросла на понад 500 млн. грн., що спростовує твердження щодо неефективної роботи в цьому напрямку.

Крім того, першим заступником начальника Львівської ОВА А.Годиком зазначено, що ОВА не бачить «ефективної роботи зі сторони ГУ ДПС у Львівській області  та наголошено, що Львівщина не місце для схем та конвертаційних центрів».

Однак, Головним управлінням ДПС у Львівській області при загальному зниженні оподатковуваних операцій забезпечено додаткові надходження до загального фонду Державного бюджету у сумі понад 3,6 млрд. грн. (у порівнянні з минулорічним періодом), що є наслідком запровадженого ДПС України загального курсу на припинення діяльності тіньових схем та конвертаційних центрів.