Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Володимир Коваль - про податок на нерухомість фізосіб у 2022 році

опубліковано 18 серпня 2022 о 11:40

Нещодавно відбулося розширене засідання правління Громадської ради при ГУ ДПС у Львівській області за участі начальника управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимира Коваля у приміщенні  представників Львівського  регіонального відділення Асоціацій міст України.

Володимир Коваль відповів на проблемні питання, які стосувалися податку на нерухоме майно, та зазначив наступне:

«ГУ ДПС у Львівській області розпочало процедуру формування повідомлень-рішень. Протягом серпня-вересня громадяни отримають рішення з нарахованими сумами податку. Термін сплати податку не змінився: сплата відбувається протягом  60 днів з моменту отримання повідомлення – рішення на сплату податку. Податкові повідомлення – рішення формуються та надсилаються контролюючим органом за місцем податкової адреси власника такої нерухомості. Податкова адреса – це інформація, внесена до інформаційних баз податкової служби на момент, коли громадяни звертались до податкових органів з метою отримання ідентифікаційних кодів.

Для фізичних осіб – платників податків в Електронному кабінеті платника податків надано он-лайн доступ до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю. Також за необхідністю в Електронному кабінеті за допомогою сервісу ,,Стан розрахунків з бюджетом” фізичні особи можуть сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань по таким податкам».

Начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області наголосив, що пільга зі сплати податку з фізичних осіб передбачена у вигляді зменшення баз оподаткування:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Органи місцевого самоврядування встановлюють пільги для певних категорій фізичних осіб. Зокрема, у м. Львові надається пільга на об’єкти житлової нерухомості, що належить особам, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також їх дружинам.