Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями/тютюновими виробами, здійснювати продаж таких товарів у безготівковій формі?

опубліковано 19 серпня 2022 о 08:47

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що суб’єкт господарювання, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями/тютюновими виробами, може здійснювати продаж таких товарів у безготівковій формі, зокрема переказом коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку, за умови обов’язкової видачі у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека, в якому зазначає форму оплати — безготівкова.

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами суб’єкти господарювання усіх форм власності, зокрема їх виробники, можуть здійснювати за наявності в них ліцензій на роздрібну торгівлю.

У заяві про видачу такої ліцензії зазначають:

- адресу місця торгівлі,

- перелік РРО, ПРРО, книг обліку розрахункових операцій, які знаходяться у місці торгівлі,

- інформацію про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення;

- реєстраційні номери посвідчень РРО (книг обліку розрахункових операцій), фіскальні номери ПРРО, які знаходяться у місці торгівлі, та дату початку їх обліку в контролюючих органах.

Безготівкові розрахунки — перерахування коштів із рахунків платників на рахунки отримувачів, а також перерахування надавачами платіжних послуг коштів, унесених платниками готівкою, на рахунки отримувачів.

Розрахункова операція — це, зокрема:

- приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток/чеків тощо за місцем реалізації товарів;

- оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару банком покупця — у разі застосування банківської платіжної картки;

- оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця — за повернення товару.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій/безготівковій формі за продажу товарів у сфері торгівлі, громадського харчування, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані, зокрема:

- проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані та переведені у фіскальний режим роботи РРО/ПРРО;

- або із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;

- створювати у паперовій або е-формі розрахункові документи, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Фіскальний касовий чек на товари — розрахунковий/е-розрахунковий документ, створений у паперовій/е-формі, РРО або ПРРО за проведення розрахунків за продані товари.