Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надання та отримання благодійної допомоги юрособою на спецгрупі ЄП

опубліковано 02 вересня 2022 о 13:13

Основні засади благодійної діяльності в Україні регламентуються Законом України від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» із змінами та доповненнями.

Статтею 1 Закону №5073 визначено, що благодійна діяльність – добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Благодійником є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права, яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

Статтею 5 Закону №5073 встановлено, що благодійники спільно чи індивідуально можуть здійснювати благодійну діяльність на підставі добровільного вибору одного або кількох таких її видів:

  • безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів, іншого майна, а також безоплатне відступлення бенефіціарам майнових прав;

  • безоплатна передача бенефіціарам права користування та інших речових прав на майно і майнові права;

  • безоплатна передача бенефіціарам доходів від майна і майнових прав;

  • безоплатне надання послуг та виконання робіт на користь бенефіціарів;

  • благодійна спільна діяльність та виконання інших контрактів (договорів) про благодійну діяльність;

  • публічний збір благодійних пожертв;

  • управління благодійними ендавментами;

  • виконання заповітів, заповідальних відказів і спадкових договорів для благодійної діяльності;

  • проведення благодійних аукціонів, негрошових лотерей, конкурсів та інших благодійних заходів, не заборонених законом.

При цьому відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону №5073 отримувачами (бенефіціарами) благодійної допомоги можуть виступати фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада, а також юридичні особи для досягнення цілей, передбачених цим Законом.

Статтею 13 Закону №5073 передбачено що благодійна організація може бути створена як благодійне товариство, благодійна установа чи благодійний фонд з урахуванням особливостей, визначених Законом №5073 та іншими законами України.

Пунктом 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не встановлено обмежень для юридичних осіб платників єдиного податку з особливостями оподаткування на період воєнного стану в Україні щодо надання та отримання благодійної допомоги для досягнення цілей, передбачених Законом №5073.