Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яку ставку ЄСВ застосовує платник - резидент Дія Сіті за обчислення мінімального страхового внеску для працівника - особи з інвалідністю?

опубліковано 08 вересня 2022 о 11:03

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) для платника - резидента Дія Сіті встановлюють:

- на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які охоплюють основну та додаткову зарплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема в натуральній формі, — у розмірі мінімального страхового внеску;

- на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами — у розмірі мінімального страхового внеску (ч. 14 прим. 1 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Мінімальний страховий внесок — сума ЄСВ, яку:

- визначають як добуток мінімального розміру зарплати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховують зарплату (дохід);

- сплачують щомісяця.

ЄСВ для всіх платників ЄСВ (крім пільгових категорій) встановлюють у розмірі 22% (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

ЄСВ для підприємств, установ і організацій, ФОПів, зокрема, спрощенців, у яких працюють особи з інвалідністю, встановлюють у розмірі 8,41% визначеної пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ для осіб з інвалідністю, які працюють.

Враховуючи, що норми частини 14 прим. 1 статті 8 Закону про ЄСВ є імперативними щодо конкретного кола платників ЄСВ — резидентів Дія Сіті, то ЄСВ сплачують у розмірі мінімального страхового внеску, зокрема за осіб з інвалідністю, які працюють у резидента Дія Сіті.

Водночас мінімальний страховий платіж розраховують як добуток мінімального розміру зарплати на ставку ЄСВ 22%.