Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо змін в адмініструванні рентної плати за користування радіочастотним ресурсом

опубліковано 09 вересня 2022 о 10:32

Шановні платники податків, Головне управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (Закон №1914)  внесено суттєві зміни до Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями (ПКУ) та інших законів у частині адміністрування і стягнення податків.

Зокрема, з 1 січня 2022 року набули чинності зміни до ПКУ, які стосуються адміністрування рентної плати за користування радіочастотним ресурсом (далі – рентна плата):

1)  збільшено ставки рентної плати на 10,5 відсотків, які застосовуються при обчисленні  податкових зобов’язань з рентної плати  за результатами господарської діяльності у 2022 році (п. 254.4 ст. 254 ПКУ).

Ставки рентної плати встановлено окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв’язку.

2) уточнено умови застосування коригуючих коефіцієнтів, передбачених примітками в абзацах 2-9 пункту 254.4 статті 254 ПКУ, які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати, а саме: до ставок рентної плати, передбачених для виду радіозв’язку «стільниковий радіозв’язок», для ширини смуги радіочастот, отриманої відповідно до ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, виданої з 01 січня 2022 року на конкурсних або тендерних засадах, не застосовуються коефіцієнти, встановлені пунктом 254.4 статті 254 ПКУ (п.93 розділ XX «Перехідні положення» ПКУ).

Порядок справляння рентної плати регламентується статтею 254 розділу IX ПКУ.

Податкові декларації рентної плати з розрахунками, подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом II ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю (протягом 20 календарних днів) за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов’язань проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Форма Податкової декларації рентної плати з розрахунком, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року №719.

Порядок обчислення та сплати рентної плати у 2022 році не змінився.