Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вкладники недержавних пенсійних фондів мають право на податкову знижку

опубліковано 13 вересня 2022 о 16:03

Головне управління ДПС у Львівській області звертає увагу, що вкладники-фізичні особи недержавного пенсійного фонду, можуть повернути частину коштів від сплачених внесків за рахунок податкової знижки.

Так, податкова знижка — це документально підтверджена сума витрат платника податку-резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року.

Саме на цю суму дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за підсумками звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України.

Платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до складу податкової знижки, зокрема, наступні витрати, понесені протягом звітного року:

- суму витрат на сплату пенсійних внесків, сплачених платником податку за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом, але не більше, ніж сума, визначена в абзаці першому пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України;  

- суму витрат на сплату пенсійних внесків за пенсійним контрактом із недержавним пенсійним фондом на користь члена сім’ї першого ступеня споріднення – 50 відсотків суми, визначеної в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу України в розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї.

Для отримання податкової знижки крім основних документів (копія паспорта та індивідуального податкового номеру, довідка про доходи і податкова декларація), до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податку на доходи фізичних осіб, потрібно також подати копії документів, які підтверджують сплату пенсійних внесків (пенсійний контракт, платіжні документи тощо).