Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Економія часу та коштів - переваги електронного звітування

опубліковано 29 вересня 2022 о 11:46

Щоб подати звітність в електронному вигляді, достатньо лише сформувати її в електронному вигляді за допомогою спеціальних програм, підписати за допомогою електронно-цифрового підпису та передати до податкового органу через мережу Інтернет.

Про це інформують у Головному управлінні Державної податкової служби у Львівській області та зазначають: «Один із основних напрямів діяльності податківців України - зробити послуги максимально близькими та доступними для людей, щоб кожен житель селища чи невеликого містечка, зміг отримати якісний сервіс у себе. Без поїздок в сусіднє місто або райцентр».

Подача звітності платників податків в електронному вигляді має низку переваг. Зокрема, це економить час та кошти платників, оскільки відпадає необхідність відвідувати податкову інспекцію, придбати бланки звітності. Неактуальним стає  контроль за зміною форм бланків звітності, оскільки програма оперативно оновлює формати подання документів в електронному вигляді телекомунікаційними каналами зв’язку. Окрім того, усі звіти перевіряють на наявність арифметичних та логічних помилок, а  суб’єкти господарювання отримують можливість провести звірки щодо платежів та відслідковувати наявність податкового боргу.

Отож, якщо платник податків вирішив подати звіт в електронному вигляді, то для цього йому потрібно:

- отримати ключ електронно-цифрового підпису в одному з Акредитованих центрів сертифікації ключів;

- зареєструватися в Електронному кабінеті, розміщеному на сайті ДПС України, за допомогою отриманого електронного ключа як користувач Електронного кабінету;

- заповнити та надіслати засобами електронного зв’язку Договір про визнання електронного документообігу;

- після отримання підтвердження про приєднання до електронного документообігу можна звітувати до контролюючого органу в електронному вигляді.