Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протягом 2022 року до місцевих бюджетів надійшло понад 1,9 млрд грн плати за землю

опубліковано 19 жовтня 2022 о 16:41

Державна податкова служба України інформує, що станом на жовтень  територіальні органи ДПС сформували близько 5,6 млн податкових повідомлень-рішень щодо сплати за землю з фізичних осіб на суму 2,3 млрд грн. Платники податків уже сплатили до місцевих бюджетів понад 1,9 млрд гривень плати за землю.

Податківці  роз’яснюють, що відповідно до Податкового кодексу України, платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, яким, згідно з законом, надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування та платники орендної плати.

Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Нагадаємо, що на території  України  тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану відповідним законодавством передбачено, що у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо  дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності тощо, то такі платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків  протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Про це вони повинні були повідомити контролюючі органи до 30 вересня, як і про відновлення можливостей платника податків.  Слід було подати заяву з вичерпним переліком документів, інформації про відсутність можливості виконання податкового обов’язку.

Також податкове законодавство для проведення звірки даних надає платнику податків право звернутися письмово або в електронній формі до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації або за місцем знаходження земельних ділянок.