Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яку площу землі оподатковують податком для єдинників, які передали в оренду частину землі або нерухомості

опубліковано 21 жовтня 2022 о 16:47

Державна податкова служба роз’яснює, що у платників податку другої – третьої груп, які набули у власність або у постійне користування земельну ділянку та надають її та/або нерухоме майно, що знаходиться на цій земельній ділянці, в оренду (найм), позичку, виникає обов’язок сплачувати земельний податок та надавати податкову декларацію з плати за землю на загальних підставах.

Податківці зазначають, що передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписують сторони договору.

Одночасно з правом найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймач отримує право користування земельною ділянкою, на якій вони знаходяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму.

Також у договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, яка передається наймачеві. Якщо розмір земельної ділянки не визначений, наймачеві надається право користування усією земельною ділянкою, якою володіє наймодавець.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що перебуває в їхньому користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Відтак, якщо платниками єдиного податку першої – третьої груп у договорі оренди (найму), позички не визначено розмір земельної ділянки, то вказані платники сплачують земельний податок за всю земельну ділянку.

Якщо у договорі оренди (найму), позички визначений розмір земельної ділянки, то вказані платники сплачують земельний податок лише за земельну ділянку, яку передали в оренду (найм), позичку.