Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До якого органу ДПС вимушено переміщена особа має подавати декларацію про доходи – роз’яснення податківців

опубліковано 25 жовтня 2022 о 11:34

Якщо вимушено переміщена особа не здійснила перереєстрацію в іншому органі Державної податкової служби, то вона подає декларацію за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.

Державна податкова служба інформує, що згідно з Податковим кодексом України, податкова декларація подається за звітний період у встановлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому платник податків перебуває на обліку.

Податковим законодавством також встановлено, що податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться як платник податків у контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Крім того, повернення помилково та/або надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб здійснюються лише контролюючим органом, до якого подана така Декларація.

У зв’язку з тимчасовою окупацією внаслідок збройної агресії росії території України функціональні обов’язки з обслуговування платників податків – переселенців із тимчасово окупованої території, покладаються у межах компетенції на територіальні органи, які знаходяться на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

У ДПС зазначають: «Фізичні особи – платники податків  зобов’язані інформувати контролюючі органи про зміну даних шляхом подання заяви про внесення змін до державного реєстру фізичних осіб – податників податків».

Якщо платник податків – внутрішньо переміщена особа подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання чи перебування Заяву за ф. № 5ДР та пред’явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, то і Декларацію має подати до цього ж контролюючого органу.

Однак, якщо такі дії не здійснено, то Декларацію платник податку подає за місцем знаходження контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.