Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже 68 млн грн сплачено до бюджету з іноземних доходів, отриманих у 2021 році

опубліковано 10 листопада 2022 о 09:06

Головне управління ДПС у Львівській області інформує, що фізичні особи, що є громадянами України та тимчасово або постійно працюють за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані  як із джерел в Україні, так і іноземні доходи.

Станом на 01.11.2022 року іноземні доходи, отримані у 2021 році, задекларували 268 громадян на суму 614,3 млн гривень. У порівнянні з минулим роком, задекларували іноземні доходи на 18 громадян та на суму 176,4 млн гривень більше.

З отриманих доходів сплачено  ПДФО в сумі 67,9 млн грн та військовий збір в сумі 9,2 млн грн, що порівняно з минулим роком ПДФО сплачено на 22,5 млн грн та ВЗ на 2,7 млн грн більше.

Слід зазначити,  що якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс, крім:

а)  доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток застосовується ставка 9 відс.;

б) прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.2 ст.170 Податкового кодексу;

в) прибутку контрольованих іноземних компаній, що оподатковується в порядку, визначеному п. 170.13 ст. 170 Податкового кодексу;

г) виплат у грошовій чи негрошовій формі у зв'язку з розподілом прибутку, або його частини, джерелом яких є утворення без статусу юридичної особи, створене на підставі правочину або зареєстроване відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юридичної особи, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 170.11 1 ст. 170 Податкового кодексу.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

 Звертаємо увагу, що між Урядом України та Урядами ряду інших іноземних держав діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування. Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Податковим кодексом, застосовуються правила міжнародного договору.