Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Результати аналізу діяльності платників, які здійснювали контрольовані операції у 2021 році

опубліковано 21 листопада 2022 о 10:17

Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466-IX) запроваджена додаткова форма звітності – Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, що рекомендована Організацією економічного співробітництва та розвитку у Дії 13 Плану BEPS.

Під «міжнародною групою компаній» слід розуміти дві або більше юридичні особи або утворення без статусу юридичної особи, які є податковими резидентами різних країн та пов’язані між собою за критеріями володіння або контролю таким чином, що згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності або іншими міжнародно визнаними стандартами фінансової звітності обов’язковою є підготовка консолідованої фінансової звітності або підготовка консолідованої фінансової звітності була б обов’язковою у разі, якщо акції (корпоративні права) однієї з таких юридичних осіб перебували б в обігу на фондовій біржі.

Платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані були подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (далі – Повідомлення). Контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків.

Проведеним аналізом діяльності платників, які здійснювали контрольовані операції у 2021 році (відповідно до поданих Звітів про контрольовані операції), встановлено порушення, а саме, неподання платниками Повідомлень про участь у міжнародній групі компаній за 2021 рік.

Головним управлінням ДПС у Львівській області здійснено аналіз своєчасності подання та порядку заповнення Повідомлень про участь у міжнародній групі компаній, за результатами якого направлено 8 запитів на платників податків, які рахуються на обліку в ГУ ДПС у Львівській області щодо причин неподання повідомлень про участь у МГК.

Крім того, здійснено аналіз поданої звітності та  експортно – імпортних операцій платників, що подали звіт про контрольовані операції.

За результатами проведених досліджень дотримання платниками принципу ,,витягнутої руки”, 8 платників податків збільшили об’єкт оподаткування з податку на прибуток на загальну суму – майже 28 млн грн, та податок на прибуток майже на 5 млн грн (подано уточнюючу декларацію з ПНП за 2021 рік та додаток ТЦ до неї).