Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як відображаються у звіті доходи неприбуткової організації у вигляді безповоротної допомоги?

опубліковано 09 грудня 2022 о 11:07

Метою надання благодійної допомоги українським фермерам у вигляді безоплатного надання послуг по збору врожаю, іноземним донором у якості гуманітарної допомоги направлено сільськогосподарську техніку. Отримувачем вказаних вантажів гуманітарної допомоги є благодійний фонд у статусі неприбуткової організації. Відповідно до домовленостей із донором сільськогосподарська техніка повинна передаватися в безоплатне тимчасове користування українським аграріям для врожаю та проведення інших сільськогосподарських робіт. Яким чином здійснюється відображається у звітності доходів неприбуткової організації у вигляді безповоротної допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, у тому числі благодійної та гуманітарної допомоги?

Відповідь  на це запитання надало Головне управління ДПС у Львівській області.

Для цілей податкового обліку доходи, одержані неприбутковими організаціями, відображаються у рядках 1.1 – 1.11 частини І Звіту, а суми видатків (витрат) – у рядках 2.1 –2.6 частини І Звіту.

Форма Звіту передбачає заповнення лише тих показників, які відображають особливості діяльності неприбуткової організації в залежності від закону, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Зокрема, такі доходи як надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, у тому числі благодійної та гуманітарної допомоги відображаються відповідно у рядках 1.6, 1.6.1, 1.6.2 ГД частини І Звіту.

Інформація щодо операцій з гуманітарною допомогою відображається у Додатку ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту. Додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту подають неприбуткові організації, що є, зокрема, отримувачами гуманітарної допомоги.

При цьому формування  доходів та видатків, що відображаються  у Звіті, здійснюється за правилами бухгалтерського обліку.