Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємство передало автомобіль для забезпечення потреб ЗСУ. Чи може воно продовжувати нараховувати амортизацію у податковому обліку?

опубліковано 09 грудня 2022 о 09:09

Головне управління ДПС у Львівській області надало роз’яснення, чи може підприємство продовжувати нараховувати амортизацію у податковому обліку на час мобілізації транспортного засобу, якщо такі авто продовжують обліковуватись на балансі підприємства та амортизовуватись у бухгалтерському обліку. Мова йде про ті автомобілі, які підприємство передало для забезпечення потреб ЗСУ і які після оголошення демобілізації будуть повернуті й надалі використовуватимуться в його господарській діяльності.

Військово-транспортний обов’язок установлюється з метою задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових  формувань на особливий період транспортними засобами і технікою і поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації, у тому числі на залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, установи і організації, які забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також на громадян – власників транспортних засобів.

Порядок виконання військово-транспортного обов’язку визначається Кабінетом Міністрів України.

Порядок  відшкодування  державою вартості майна чи збитків, яких зазнають центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації, а також громадяни внаслідок вилучення чи примусового відчуження транспортних засобів в особливий період, визначається законом.

Залучення транспортних засобів під час мобілізації здійснюється Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, Центральним управлінням або регіональними  органами Служби безпеки України, відповідним підрозділом  Служби зовнішньої розвідки України на підставі рішень місцевих державних адміністрацій, що оформлюються відповідними розпорядженнями.

Приймання-передача транспортних засобів, залучених під час мобілізації, та їх повернення після оголошення демобілізації здійснюються на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби.

Якщо транспортні засоби, що обліковувалися підприємством у складі основних засобів, передані (мобілізовані) ним для забезпечення потреб Збройних Сил України за актом приймання-передачі, то право власності на такі транспортні засоби залишається у підприємства і вони продовжують обліковуватись у нього на балансі і відповідно до правил бухгалтерського обліку можуть продовжувати амортизуватись.

У випадку ж, коли транспортний засіб передається за актом про примусове відчуження, то такий засіб підлягає списанню з балансу товариства.

Крім того, якщо транспортні засоби, що перебувають у власності суб’єктів  господарювання, обліковуються  як товари, призначені для продажу, такі транспортні  засоби у бухгалтерському обліку враховуються у складі запасів.