Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто є платником транспортного податку і яку суму сплачуватиме у 2023 році – роз’яснення від ДПС

опубліковано 19 січня 2023 о 12:37

Головне управління ДПС у Львівській області надало інформацію щодо сплати транспортного податку з фізичних осіб у 2023 році.

Відтак платниками транспортного податку згідно з п. п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VI  зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не менше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Враховуючи, що з 1 січня 2023 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6 700 грн - об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 512 500 грн.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщується на сайті Міністерства економіки України.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Нарахування суми податку фізичним особам здійснюється контролюючим органом за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

Відповідно до п.п. 267.6.1 п. 267.6 ст. 267 ПКУ обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом за податковою адресою платника податку.

Інформація щодо податкової адреси – це інформація, внесена до інформаційних баз фіскальної служби на момент, коли громадяни звертались до фіскальних органів з метою отримання ідентифікаційних кодів. Протягом місяця після зміни реєстрації громадянин зобов’язаний повідомити про такі зміни контролюючий орган, де він поставлений на облік, подавши форму 5ДР. Якщо платник не повідомляє ДПС про зміну реєстрації – податкове повідомлення-рішення надсилається на адресу, інформація про яку міститься в контролюючому органі, тобто стару адресу.

Таким чином платник не ознайомлений із сумою проведених нарахувань податку. Внаслідок чого виникає податковий борг, штрафні санкції, арешт майна.