Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові борги у громадян можуть виникнути через відсутність інформування ними податкової служби про зміну облікових даних

опубліковано 14 лютого 2023 о 08:54

Головне управління ДПС у Львівській області нагадує про обов’язок громадян інформувати про зміну облікових даних. Адже у разі несвоєчасного інформування у платників податків можуть виникнути податкові борги, зокрема до 3060 гривень.

Так, у разі зміни даних, зокрема місця проживання (податкової адреси), зміни прізвища, імені чи по батькові, фізична особа зобов’язана повідомити податкову службу впродовж місяця з дня виникнення таких змін.

Завдяки своєчасному оновленню даних платники податків мають можливість своєчасно отримувати інформацію від податкової служби про нараховані податки, а отже й своєчасно їх сплачувати, не порушуючи граничні терміни.

Найчастіше до числа боржників потрапляють власники нерухомості та землі, оскільки податкові повідомлення-рішення надсилаються платникам за місцем реєстрації, наявним в інформаційних базах податкової служби.

Якщо не повідомити про зміну місця реєстрації – податкове повідомлення для сплати податку буде надіслано на стару адресу. А це призводить до накопичення податкового боргу та штрафних санкцій.

Для повідомлення податкової служби про зміну облікових даних необхідно заповнити та подати заяву за формою № 5-ДР, а у разі, якщо з релігійних переконань громадянин відмовився від отримання ідентифікаційного коду, то в такому випадку передбачена інша форма заяви – № 5-ДРП. Подати обидві форми заяви можна як до Центрів обслуговування платників, так і через Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua). Також до заяви необхідно додати копію документа чи сканкопію у разі подання в електронному вигляді, що підтверджує зміни, наприклад, свідоцтво про шлюб чи свідоцтво про зміну імені та інші.