Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості справляння податків і зборів на період воєнного стану та їх відображення у декларації – роз’яснення ДПС

опубліковано 01 березня 2023 о 09:18

Головне  управління ДПС у Львівській області надало роз’яснення щодо запитання, чи є звільнення від сплати земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначене пп. 69.14 та 69.22 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу, пільгою, та які ознаки такої пільги мають бути відображені у декларації. 

Податкові пільги визначені у Довіднику пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довіднику інших податкових пільг, які розміщена на вебпорталі ДПС. 

Пунктом 69 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу (далі – п. 69) встановлено особливості справляння податків і зборів тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX. 

Тимчасовий порядок справляння податків і зборів з урахуванням особливостей не може вважатися пільгами, тому норми п. 69 не включені до довідників пільг. 

Враховуючи зазначене, у разі застосування норм п. 69 при декларуванні податкових зобов’язань, у декларації інформація щодо пільг не зазначається (колонки 18 – 22 розділу І декларації з плати за землю, колонки 18 – 22 розділу І додатка 1, колонки 17 – 21 розділу І додатка 2 до декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки). 

Пояснення зменшення суми податкового зобов’язання до сплати (різниця між показниками колонок 17 та 23 розділу І декларації з плати за землю; колонок 17 та 23 розділу І додатка 1, колонок 16 та 22 розділу І додатка 2 до декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) у зв’язку з застосуванням норм п. 69 платником зазначається у  декларації у рядку «Доповнення до Податкової декларації»: 

·         у рядку 9 декларації з плати за землю; 

·         у рядку 8 декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. 

·         У колонці «Зміст доповнення» зазначається причина зменшення податкового зобов’язання: «Уточнена сума податкового зобов’язання до сплати розрахована відповідно до п.п. 69.22 (або п.п. 69.14) п. 69 підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України».