Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Львівщини роз’яснюють як скористатись податковою знижкою

опубліковано 24 березня 2023 о 13:26

Із стартом Деклараційної кампанії фахівці Державних податкових інспекцій Львівщини активно консультують громадян щодо права на включення до податкової знижки понесених ними витрат протягом 2022 року.

Так, нещодавно платникам податків у ЦОПі  Дрогобицької ДПІ ГУ ДПС у Львівській області під час тренінгів роз’яснили, що платник податків – резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. Право на включення до податкової знижки суми, розрахованої згідно зі ст. 175 ПКУ, надається платнику податку за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому, зокрема, збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання (п.п. 175.4 ст. 175 ПКУ).

Фахівець Бориславської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області провів тренінг для платників податків, під час якого розповів про порядок заповнення декларації про майновий стан і доходи для повернення податкової знижки за навчання.    Наголосив, що податкова знижка може бути надана виключно резиденту, а загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму страхових внесків, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності. 

Під час навчальних тренінгів Червоноградські податківці розповіли про декларування доходів громадян та подання звітності в електронному вигляді. Наголошено, що Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Також під час тренінгів розглянули приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Працівники  Жидачівської ДПІ проводять робочі зустрічі з платниками податків, під час яких консультують, як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи громадянам, які мають право на податкову знижку.

Граничний термін подання податкової декларації на податкову знижку за 2022рік, до 31 грудня 2023 року. Податкову декларацію можна подати як особисто, так і в електронній формі, скориставшись електронним сервісом «Електронний кабінет платника».