Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Львівщини консультують платників з актуальних питань законодавства

опубліковано 31 березня 2023 о 10:43

У рамках інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення податківці Львівської області активно спілкуються з представниками бізнесу та громадськості шляхом проведення зустрічей, семінарів, забезпечують фахову консультаційну підтримку. Такі зустрічі корисні не тільки для громадян, які отримують своєчасні, якісні та вичерпні роз'яснення, але й для податківців, адже в такий спосіб вони чують першочергові питання платників і мають можливість оперативно допомагати їх вирішенню.

Так, фахівці Львівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області надають відвідувачам консультації з найбільш актуальних податкових питань. Серед основних - особливості застосування РРО/ПРРО та обліку товарних запасів.  У ході спілкування податківці роз’яснили законодавчі вимоги щодо використання реєстраторів розрахункових операцій, у тому числі програмних, та ознайомили з Порядком ведення обліку товарних запасів.

Спеціалісти також поінформували про  основні аспекти  декларування громадян для отримання податкової знижки. Зауважили, що Декларація подається особисто або в електронному вигляді через Електронний кабінет платника до 31.12.2023 року включно.

В Золочівській ДПІ відбулась зустріч начальника інспекції Романа Дениса з суб`єктами господарювання району щодо актуальних питань ведення бізнесу та  змін  у законодавстві. Звернув увагу на своєчасності та повноті сплати податків, дотримання  вимог трудового законодавства, подання звітності в електронній формі. Обговорено питання застосування окремих норм податкового законодавства щодо адміністрування податку на додану вартість, єдиного внеску та провадження  волонтерської діяльності.  Наголосив на  оновленій  звітності  з ПДВ відповідно до наказу Мінфіну України від 28.12. 2022 №463,  на зміні строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН та застосуванні знижених розмірів штрафних санкцій за порушення граничних строків реєстрації ПН/РК тощо. 

Начальниця Турківської ДПІ Павлович Марія провела зустріч в Центрі обслуговування платників податків щодо подання податкових декларацій громадянами та фізичними особами-підприємцями за допомогою Електронного кабінету. Учасники дізналися про функціональні можливості та переваги використання електронних сервісів ДПС, а також про порядок заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи та іншої звітності  за допомогою Електронного  кабінету платника.

Роз’яснила основні зміни, які вступили в дію з 2023 року, зокрема, щодо сплати мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) власниками (фізичними та юридичними особами) сільськогосподарських угідь, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах, якщо розмір ділянки становитиме 0,5 га та більше. Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Ці зміни стосуються як платників податків, так і органів місцевого самоврядування, адже його сплата впливатиме на дохідну частину місцевого бюджету. Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки. Якщо земельну ділянку передано в офіційну оренду, то обов’язок зі звітування та сплати переходить на орендаря такої ділянки.

У Сколівській ДПІ відбулася робоча зустріч податківців із платниками податків. Під час заходу проведено роз’яснювальну роботу щодо основних податкових новацій. Зокрема, розглянуто питання застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку II-IV груп та необхідності завчасної реєстрації РРО чи ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства.

 У ході спілкування платників проінформовано про кампанію декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році, про зміни у формах податкової звітності, обговорено питання належного оформлення трудових відносин, погашення податкового боргу та правильності заповнення реквізитів платіжних документів для сплати податків.  

Нещодавно начальником Радехівської ДПІ Русланою Мулявкою проведено зустріч із платниками податків району щодо  актуальних питань оподаткування,  підвищення якості обслуговування громадян та бізнесу. Вона звернула увагу на ризики та наслідки незадекларованої праці. Відповіла на запитання стосовно застосування касових апаратів, провадження волонтерської діяльності та особливостей декларування громадянами минулорічних доходів. 

Також зазначила, що в ГУ ДПС у Львівській області функціонує комунікаційна податкова платформа, завдання якої активізувати діалог між податковою та платниками з метою оперативного надання відповідей на запити і звернення, вирішення інших питань. Для забезпечення ефективного зворотного зв'язку створено  електронну скриньку комунікаційної податкової платформи -  lv.ikc@tax.gov.ua.

Крім цього,  суб’єкти господарювання та громадяни можуть попередньо записатись  через мережу Інтернет у будь-який Цент обслуговування платників Львівщини для отримання  адміністративних чи консультативних послуг, використавши електронну чергу:  http://queue.qsolutions.com.ua:22102/.